NCERT Solutions Class 4 English Chapter 10 Pinocchho

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 4 English Marigold for Chapter 10 Pinocchho

1. What did the carpenter buy?

Ans.The carpenter bought a piece of wood.


2. What did he make out of it?

Ans.He made a speaking puppet out of it.


3. What did he call his puppet?

Ans.He called it “Pinocchio”.


4. What did Pinocchio say in the end?

Ans.In the end Pinocchio said, “I’m glad to be a real boy. I’ll never tell a lie again.”


5. How many words can you make from PINOCCHIO?

Ans.Pin, hop, chip, chin, chop, hip, cop, nip, hoop, on, no.


6. Make opposites with the words.

Ans.

Respect

Disrespect

Own

Disown

Able

Disable

Capable

Incapable

Efficient

Inefficient

Secure

Insecure


7. Making naming words by using ness, ity, ty at the end of the words given below.

Ans.

Public

Publicity

Stupid

Dtupidity

Forgive

Forgiveness

Blind

Blindness

Kind

Kindness

Cruel

Cruelty

Polite

Politeness

Swift

Swiftness

Moral

Morality

solid

Solidity


8. Which of the following would you expect a carpenter to use at work?

Bench, poker, plane, chisel, fork, spade, blotting paper, lawn-mower, telescope, pincers, jaw, scissors, hammer, map, nails, lathe, pencil, anvil

Ans.Bench, plate, chisel, spade, hammer, nails, pencil, lathe.


9. Now make sentences using some of the above words.

Ans.(i) People eat with knife and fork at statement.

(ii) The courtyard in my house is plane.

(iii) Scissors are used to cut paper hair and ribbon.

(iv) Telescope is used to see distant objects.

(v) I love to sit on a bench in the park.


10. Give another word from the story that means:

Ans.

Completed

Finished

Surprised

Amazed

Strange

Queer

Make up your mind

Decided


11. Add ‘er’ or ‘r’ to the doing words below to make new words.

Ans.

Stiff

Stiffer

Strange

Stranger

Fight

Fighter

Dance

Dancer

Juggle

Juggler

Ride

Rider

Speak

Speaker

Use

User

Write

Writer

Joke

Joker


12. Why did the animals think that the jackal was a king?

Ans.The animals thought that the jackal was a king because he was looking in blue colour, just like a king, as he proclaimed himself to be one.


13. How did the jackal become blue?

Ans.The jackal become blue because he jumped into a big tub of blue dye.


14. What did the animals do when they saw the blue jackal?

Ans.All the animals believed the blue jackal to be the king and bowed before him when they saw him.


15. Why did the dogs feel scared when they saw the jackal?

Ans.The dogs felt scared when they saw the jackal because he was looking frightening in the blue colour.


16. How did the animal know that the king was just a jackal?

Ans.One day, at the middle of the full moon night, all the jackals were howling. The blue jackal forgot that he was a king and began to howl. Due to this, other animals came to know that the king was just a jackal.


17. Say Aloud.

Ans.(i) laugh

(ii) fish

(iii) fan

(iv) few

(v) cough

(vi) dish

(vii) van

(viii) vies

(ix) rough

(x) wish

(xi) ran

(xii) dew

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

×
Studies Today