NCERT Solutions Class 4 English Chapter 1 Nehas Alarm Clock

NCERT Solutions for Class 4 English Marigold for Chapter 1 Nehas Alarm Clock

1. What time did Neha’s clock ring every morning?

Ans.6’o clock.


2. What did the birds say?

Ans.Wake up.


3. What is inside you that makes you get up at the same time everyday?

Ans.Our body clock.


4. Put the letters in the right order.

Ans.

Ilesm

Smile

norming

Morning

mrala

Alarm

edorns

Snored

ocklc

clock

wodwin

window


5. Listen to the sounds when you are on your way to School. Discuss with your friends the sounds that you heard. List them here.

Ans.

Sound you heard

Sound your friend heard

Sound of traffic on road

Sound of conversation with friends

Sound of talking

Sound of shutters of shops opening

Sound of cool wind

Early in the morning

Chirping of birds

Milkman’s voice

Horn of rickshaw

Radio


6. If there is no clock in the house to wake up in the morning, how will you wake up? Will you continue to sleep or.

Ans.No, I will wake up the sound of chirping of birds, bell of a temple or due to the light or bright Sun that will be spread in my room in the morning.

 

7. What are the different ways of knowing the time during the day.

Ans.There are many ways to know “the time”. For example:

(i) Listening to the radio/television

(ii) asking someone who knows

(iii) by judging the intensity of sunlight.


8. Find the hidden words.

Ans.

 NCERT Solutions

9. Who said these words and whom?

Ans.

 

Who said

To Whom

“Wake up, dear! Wake up fast!”

Birds

Neha

 

“Ma, who woke me up today?”

Neha

Mother

 

“Why do you sleep at nine every night?”

Mother

Neha

 


10. Fill in the blanks.

(a) Ram _____ a good football player.

Ans.was.

(b) The cows ____ grazing in the field.

Ans.were.

(c) My toys _____ broken.

Ans.were.

(d) Her frock ____ too long.

Ans.was.

(e) The market _____ closed.

Ans.was.

(f) The children _____ happy.

Ans.were.

(g) The flowers _____ kept in a vase.

Ans.were.


11. Complete the following paragraph.

Ans.Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere. I lookedbehindthe door. I lookedinsidea cupboard. I looked under a bed. I could not find it anywhere. Then, I called out Sheroo. Sheroo, my dog came running to me. I asked him to look for my book Hepulled outanother book from my bag.


12. Here is a word ‘Clock’. Write down words relating to clock.

Ans.

 NCERT Solutions

 

Tags: 

 


Click for more English Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Online Training for Teachers 2020

It is clear that this pandemic has utterly disrupted an education system that many assert was already losing its relevance. Enhancing professional development digitally is a need in the times of COVID-19, where social distancing and remote interactions is the new...

Board Exams helpline by CBSE

According to the recent announcement of CBSE, the pending Class 10 and 12 Board exams are going to be held from 01 July to 15 July 2020 in India. Along with this, it has also been decided to resume the free of cost tele-counseling service for students from 9.30 am to 5...

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

CBSE Reduced Syllabus Class 9 and 10

The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain the spread of Covid-19 pandemic has resulted in loss of class room teaching due to closure of schools. Therefore the CBSE Board has decided to revise...

CBSE Reduced Syllabus Class 11 and 12

CBSE has announced major reduction in the syllabus for class 11 and class 12. There has been major changes too in the main syllabus for class 11 and 12. The prevailing health emergency in the country and at different parts of the world as well as the efforts to contain...

×
Studies Today