NCERT Solutions Class 3 EVS Chapter 14 The Story of Food

NCERT Solutions for Class 3 EVS for Chapter 14 The Story of Food

1. What kind of work are people doing in both the families?

Answer.

Venu’s family

Rani’s family

1. Mother is cooking food and father is cleaning the floor.

Mother is alone is cooking food.

2. Mother, father and Venu are eating food.

Rani is serving food to her father and brother.

3. Venu’s mother and father are reading newspaper and Venu is driving bicycle.

Rani and her mother are


2. Do all the people in your family eat together? If not, why?

Answer. No. Each member have different works.


3. Who eats last in the family.

Answer. Mother.


4. Who does not help in cooking food in the family and why?

Answer. Myself and my father. I read books and my father releases.


5. In the table, some of the work done in the house has been mentioned. Find out who does them in your house and who does them in your friend’s house. You can add some other work to the list also.

Answer.

Work

Who does the work

 

In your house

In your friend’s house

Cooking food

Mother

Mother

Buying things from the market

Mother and Father

Mother and Father

Sweeping

Mother

Mother and Sister

Cleaning the utensils

Mother

Sister

Filling water

Self

Father

Reading

Father and Self

Father and Friend

Playing

Self

Friend



6. Who does more work in the house?

Answer. Your house mother. Your friend’s house mother.

7. Where does what we eat come from? The names of some food items are given below. Add some more in the list.

Answer. Honey Turmeric Fish Rice

Corn Milk Lemon Cabbage

Egg Meat Banana Cheese

Tomato Onion AppleCurd


8. When you are sick, do you take any medicine which we get from plants? What do you take when you:

Answer. Get hurt: We take turmeric with milk.

Have a stomach ache: We take saunth and ajwain with water.

Have cough and cold: Have tulsi, ginger, laung etc.

Have a toothache: We apply clove oil on the teeth.

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Class 10 and Class 12 Board Exams to be resumed only for Main Subjects

The CBSE Board Exams have been postponed twice this year! New Delhi: The Education Ministry has urged the Central Board of Secondary Education (CBSE) to reinstitute the board exams only for the main subjects. As per the official statement the Board will not conduct...

CBSE Board 2020 Important announcement regarding rescheduling of Class 10 12 Board Exams

CBSE Board Exams 2020: Here's when Board will organize the CBSE Class X and Class XII Board Exams.   All the candidates appearing for CBSE Standard X and Standard XII Board Exams 2020 can cross-check the essential notice released by the board concerning the...

Class 10 Board Exams to be held

The CBSE board has announced that there is no change in the decision of conducting the CBSE board exams for the 29 subjects, which were canceled due to coronavirus crisis. So when the lockdown gets relaxed completely, the board will conduct the exams for the students,...

Applied Mathematics Introduced by CBSE as Elective for Class 11 and Class 12

Mathematics Syllabus Revised by CBSE at the Senior Secondary Level! The Central Board of Secondary Education (CBSE) to offer 'Applied Mathematics' as an Elective for XI and XII standard students. The elective subject, Applied Mathematics, is focused at evolving an...

CBSE Recommends Arogya Setu App

Written recommendation from CBSE to school principals for initiating the Arogya Setu App! The Central Board of Secondary Education has advised to all school principals through a written communication recommending the “Arogya Setu App” and Health Ministry's protocol for...

CBSE Board Results for Class 10 and Class 12

Anticipated CBSE result 2020 Date and Time: This is all you wish to know! Here is the news which all students are waiting for. The expected date and time for the CBSE Class X and XII Results 2020 can be viewed here by the students. CBSE Result 2020: The Central Board...

×
Studies Today