NCERT Solutions Class 3 English Poem 9 Dont Tell

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 9 Dont Tell

1. How old is the speaker?

Answer. The speaker is a small child may the age of 8 -10 years.


2. Who are ‘they’ and ‘them’ in the poem?

Answer. ‘They’ and ‘them’ in the poem are the parents of the child.


3. What is the secret the speaker is hiding?

Answer. The secret the speaker is hiding is that he is a giant from inside.


4. Think of three things that ‘they’ won’t led you do.

Answer. ‘They’ won’t let me do the following things:

(a) They don’t let me do the following things

(b) They don’t let me cook chappati in the kitchen.

(c) They don’t let me go all alone to the market.


5. What are the things you’d like to do when you are grown up that you just can’t do now?

Answer. (i) I would like to go to the market to buy dresses for myself.

(ii) I would like to drive a car of my own.

(iii) I would like to cook food all alone.


6. Using the letters of the given word, make three words.

Answer.

Black

Other

Table

Sand

Copter

Board

Moth

Get

And

Choper

Back

Her

Able

Hand

Pilot


7. Look at these words in the poem.

Don’t I’m I’ll

Here are their full forms:

Don’t – Do not

I’m – I am

I’ll – I will

(i) Now write the full form of the following words.

Answer. Can’t – Cannot, It’s – It is, I’snt – Is not, What’s – What is, That’s – That is.

(ii) Make sentences using the following:

He’s, She’s, You’re, We’re

Answer. (i) He’s boy who has won the trophy.

(ii) She’s the girl whom I met in the park.

(iii) You’re going to get a surprise today.

(iv) We’re going to have a party in our house tomorrow.

(iii) Now write about two things you’ll do when you grow up. You can begin like this:

Answer. When I grow up, I’ll become a pilot and fly an aeroplane. When I grow up, I’ll visit all the countries and eat different types of food.


8. Say Aloud.

Answer. (i) Giant

(ii) Jam

(iii) Gym

(iv) June

(v) Goose

(vi) Grey

(vii) Gold

(viii) Gum

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

×
Studies Today