NCERT Solutions Class 3 English Poem 6 Trains

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 6 Trains

1. Where do the trains run?

Answer. The trains run over the mountains, plains and rivers.


2. What are the “precious loads” that they carry?

Answer. They carry important papers, luggages and gold, silver etc. which are very precious.


3. When do the trains run?

Answer. The trains run after carrying passengers, mails and precious loads.


4. What is Dusk and Dawn?

Answer. Dusk: The darker stage of twilight.

Dawn: Break of Day.


5. Do you enjoy train rides?

Answer. Yes, I enjoy train rides very much.


6. If you had to travel over a long distance, how would you like to go and why?

Answer. I would like to go by train. This is because it is a comfortable means of transportation. This has sleeping arrangements and toilet facility that are essential for travelling over a long distance.


7. If you had to spend the night on a train, what would you need to take with you. Draw and name the things you would need in this suitcase.

Answer. (i) Food

NCERT Solutions 

(ii) Bedsheet

 NCERT Solutions

(iii) Pillow

 NCERT Solutions

(iv) Tooth-Brush

 NCERT Solutions

(v) Tooth-paste

 NCERT Solutions

 

8. Describe an interesting train or bus journey you have taken, or would like to take. Write four sentences about your journey. You can use some of the following words or phrases.

Many people, crowded tea stalls, stations/bus station, river, window, big and small trees, seat, hills, ticket, loud whistle

Answer. (i) I went to the railway station with my father to go a hill station.

(ii) My father took the tickets from the ticket window.

(iii) From the window, I saw hills, big and small trees and river.

(iv) I also saw crowded tea stalls and many people on the stations.

(v) The trains whistled loudly if someone come in between the tracks.


9. Sort out these different means of transport into correct groups.

Bus, Car, Aeroplane, Ship, Boat, Train, Bicycle, Helicopter, Truck, Steamer.

Answer.

Land

Air

Water

Bus

Aeroplane

Ship

Car

Helicopter

Boat

Train

 

Steamer

Bicycle

 

Yatch

Truck

  


10. Complete these sentences.

Answer. (i) Give me some food to eat.

(ii) Play with me.

(iii) Swim across the river.

(iv) Let’s get on the train.


11. Say aloud:

Answer. (i) Mail

(ii) Fail

(iii) Dawn

(iv) On

(v) Plains

(vi) Trains

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE wont use Failed or Compartment in CBSE result mark sheet

CBSE has announced a significant change in the CBSE 10th and 12th mark sheet of the results to be given to the students. The CBSE board also decided to end the use of the words “failed” or “compartmental” given to students in the CBSE Board Report 2020 mark sheet....

CBSE exams postponed in Delhi

Due to the increased tension in some parts of Delhi, Delhi government has decided to postpone the CBSE boards exams for class 10 and class 12 in North East Delhi schools only. The dates on which the exams will be scheduled again has not been notified by CBSE till now....

CBSE Exam centre locator Mobile App

The CBSE board examinations will start from 15 February 2020. The CBSE Board issued admit cards, and all schools start distributing copies of the admit cards. All students should read their admit card details correctly. CBSE admit card details the examination centre,...

CBSE Board Exams to be executed as per normal schedule

The Central Board of Secondary Education (CBSE) announced on Saturday, the 29th of February’2020 that the Board examinations for standard X and XII will be executed according to the decided schedule from 2nd March’2020 onwards. This announcement also includes the areas...

All Delhi Schools to Adopt DIGITAL Attendance Methods

The Delhi Government takes another step ahead towards Digitalization of the Education Sector by proposing digital attendance in all Delhi Government Schools. As part of the Zero Paperwork Programme the attendance in all Delhi government school to be noted on e-tablets...

CBSE has asked teachers to prepare study material

As CBSE has issued instructions for all teachers to stay at home, CBSE has also issued fresh instructions for teachers to prepare study material for students. CBSE has asked teachers to prepare online study material including videos which can be shared with students....

×
Studies Today