NCERT Solutions Class 3 English Poem 5 The Balloon man

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 5 The Balloon man

1. Where does the balloon man stand?

Answer. The balloon man stand at the square of the market.


2. What happens to the balloons when there is a wind?

Answer. The balloons tug here and there when there is a wind.


3. What does the child like to see the balloon man do?

Answer. The child wants the balloon man to let choose the balloons in the air. He want to see them flying high in the sky.


4. How high can balloons can fly?

Answer. Balloons can fly very high depending upon their size.


5. What do you like about this poem?

Answer. This poem tells us about the various types of balloons.


6. Identify the words from the jumbled and write the word in the space provided.

Answer.

Llaboons

Balloons

Cunlh

Lunch

Ulbe

Blue

Ploeep

People

wolbe

below

crat

cart


7. Put the words given in the box in the following groups.

Answer. (a) Nature: Sky, wind, grass

(b) Food: Turnip, pineapple, rice

(c) Colours: Purple, Green, White, Yellow


8. How many colours can you find hidden in the maze? Write their names below.

Answer.

 NCERT Solutions

White, Red, Green, Yellow, Blue, Brown, Violet, Black, Orange, Purple, Pink.


9. Fill in the blanks with their opposites. You can find them in the poem “The Balloon Man”.

Answer.

never

Always

small

Big

rainy

Sunny

low

High

Sit

Stand

near

far


10. Say Aloud.

Answer. (i) String

(ii) Stream

(iii) Strong

(iv) Stand

(v) Sting

(vi) Still

(vii) Haul

(viii) Tail

(ix) Sale

(x) Hall

(xi) Might

(xii) Tale

(xiii) Sail

(xiv) Mite

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE to conduct a voluntary test for class 11th and 12th

Nowadays students have the liberty to choose the field they seem to fit in. A few years back the problem was parents who burdened children with their own choices. On the other side, now students along with their parent's support are free to choose their field. Not any...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

×
Studies Today