NCERT Solutions Class 3 English Poem 3 Little by Little

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 3 Little by Little

1. Name the tree that the acorn grows into.

Answer. The acorn grows into an oak tree.


2. What things does a seed need to grow?

Answer. A seed needs air, water and soil to grow.


3. How many describing words can you find in this poem?

Answer. Describing words in the poem are- slowly, improving, deep, sipped, tiny, slender, mighty etc.


4. Look at the two pictures. Find four things that are different about these trees and talk about them.

Answer. (i) The picture 1 shows that the tree which gives us many essential things. In contrary, picture -2 shows how we harm the tree in many ways.

(ii) In picture -1, the tree gives us medicines while in picture – 2, we are bringing wood around it.

(iii) The stem and leaves of the tree in picture -1 are smiling whereas these of the tree in picture -2 are sad and weeping.

(iv) The picture -1 shows that the birds are happy in the nest. On the other hand in picture -2, the birds are moving away from the tree due to problems created by the human beings.


5. Look at the Picture -1. Write three sentences on what the trees give us.

Answer. (i) Trees give us fruits and vegetables.

(ii) Trees give us fresh oxygen.

(iii) They give wood for shelter.

(iv) They provide us medicines.


6. Now look at Picture 2. Write three sentences on how we harm the trees.

Answer. (i) We cut plants for burning.

(ii) We cause pollution by setting up industries.

(iii) We pluck leaves for feeding domestic animals.

(iv) We cut trees to make our houses.


7. These words describe parts of a tree. Write them in the given space.

(a) Stem

Answer. It gives us strength to the tree and helps in making the tree stand straight.

(b) Bark

Answer. It is brown coloured part present on the stem.

(c) Leaves

Answer. These are green and many in number. This part makes food in the plant.

(d) Branches

Answer. These are parts emerging from stem on which the leaves grow. Birds make their nests on them.

(e) Twigs

Answer. These are thin, weak branches.

(f) Roots

Answer. These are thin like thread and long parts under the earth which hold the plant in the soil.

(g) Shoot

Answer. The uppermost part of the plant above the soil is called the shoot.


8. Match the opposites.

Answer.

Downward

Upward

Slowly

Fast

Little

Big

Slender

Fat

Mighty

Weak

Day

Night

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

×
Studies Today