NCERT Solutions Class 3 English Poem 2 Bird Talk

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 2 Bird Talk

1. Name the two birds in the poem.

Answer. The two birds in the poem are robin and jay.


2. What are the three things that people can’t do?

Answer. The people can’t grow wings, eat beetles, or sit on wires and other things.


3. What do birds thinks of people?

Answer. Birds think people are so funny.


4. Imagine what two elephants would say to each other about people. Let them talk about.

(a) What people look like?

Answer. Elephant 1: Look at that man’s nose.

Elephant 2: See how small it is!

(b) What they eat?

Answer. Elephant 1: Do you know what they eat?

Elephant 2: I don’t know, It’s strange they don’t eat grass, bamboo.

(c) How they walk?

Answer. Elephant 1: Look how those men are walking.

Elephant 2: Yes, they can’t walk on four legs.


5. Let’s find two things which you can do and the birds can’t do. Tell the class.

Answer. (i) We can read books and write but birds can’t.

(ii) We can drive cars and scooters but birds can’t.


6. Listen to the sounds of the birds. Make a list of these words.

For example: Chirp, Chirp, Chirp: Sparrow.

Answer. Koo, Koo, Koo: Koel.

Caw, Caw, Caw: Crow.


7. Now write four sentences on birds using the following words. Nest, water, chirp, fly, sky, wings.

Answer. (i) Birds make their nest on the trees.

(ii) Birds have wings to fly in the sky.

(iii) Birds make a sound – chirp, chirp.

(iv) Birds drink water with their beak.


8. Write words that rhyme with the words given below. The first one has been done for you.

Grow Know Throw

Answer. Day Bay Gay

Think Brink Pink

Funny Bunny Money

Eat Greet Meet

Sing Wing King


9. Say aloud:

Answer. (i) Think

(ii) Thin

(iii) Three

(iv) This

(v) That

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

Error in the evaluation of answer sheets in CBSE

The education board has witnessed many events where invigilators are being suspended for allotting wrong marks to the students.  This has affected students mainly of classes X and XII in the 2019 CBSE Board Exams. The central board of secondary education has taken...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

×
Studies Today