NCERT Solutions Class 3 English Poem 10 How creature move

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 10 How creature move

1. Underline all action words in the poem.

Answer. Walk,leap,crawl,dive,swim,wiggle,swing,hop,sail,dance,walk,run.


2. Why do boys and girls have the most fun?

Answer. Boys and girls have the most fun because they can leap, dance, walk and run.


3. Match the words in Column A with those in Column B.

Answer.

Column A

Column B

Lions

Walk

Squirrels

Leap

Flies

Crawl

Seals

Dive

Worms

Wiggle

Monkeys

Swing

Birds

Hop


4. Now make sentences of your own using the matching words.

Answer. (i) Lions – walk: Lion is the king of the forest. He walked on padded paws.

(ii) Squirrels – leap: I have a pet squirrel who leaps from one place to another.

(iii) Flies – crawl: Flies crawl from one place to another so we should keep our food covered.

(iv) Seals – dive: Seals dive into the river and catch fishes.

(v) Worms – wiggle: Worms wiggle on dirty and untidy place.

(vi) Monkey – swing: In the zoo, I saw monkeys swinging on the branches of the trees.

(vii) Birds – hop: I like birds hoping form one place to another. I also want to hop like birds.


5. Arrange these movement words from slow to fast.

Run, walk, hop, crawl.

Answer. Crawl, hop, walk, run.


6. Underline the letters which are silent in the following words:

Walk, straight, more, caught, calm, talk

Answer. Walk, Straight, More, Caught, Calm, Talk.


7. Say Aloud.

Answer. (i) Squirrel

(ii) Question

(iii) Queen

(iv) Quilt

(v) Quiet

(vi) Quite


8. What do you do when you are bored?

Answer. I see TV or Magazine.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

×
Studies Today