NCERT Solutions Class 3 English Poem 1 Good Morning

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Poem 1 Good Morning

GOOD MORNING

1. Why is the child in the poem happy?

Answer. The child in the poem is happy because it is morning now and the night has been over.

2.To whom does the child say ‘Good Morning’?

Answer. The child says ‘Good Morning’ to the sky, the sun, the wind, birds, trees grass and bees.


3. What does the child want to do?

Answer. The child wants to play with the birds and bees.


4. In the morning I say, “Good Morning”

At night I say, “Good Night”

A dog says “Bow-wow”

A cow says, “Moo-moo”

Say “Good Morning” in your own language to:

(i) Your friends.

Answer. I say, “Good Morning, Parul”. (My friend’s name is Parul)

(ii) Your teacher

Answer. I say, “Good Morning, ma’m.”


5. How would you wish them when you leave school in the evening?

Answer. When I leave school I say, “Good bye, friends” to all my friends.

I say, “Good bye, ma’m”, to my teacher.


6. Let’s say aloud. Find words in the poem which rhyme with.

Answer. Bee –Trees, day –Away, too –you


7. What do your see around you during the day and at night? Draw in the two boxes given below and colour the picture.

Answer.

Day

 NCERT Solutions

Night

 NCERT Solutions


8. Write two words each from the two pictures you have drawn.

Answer.

Day

Night

1. Sunlight

1. Moonlight

2. Chirping birds

2. Birds sleep


9. From groups. Tell each other an interesting thing you have seen in the garden one day.

Answer. Last Sunday, I was playing with my brother in the garden. It had beautiful flowers of all kinds. Colorful butterflies were wandering from one flower to another. My brother and I wanted to touch the butterflies. As we went near the butterflies, they flew away. We tried many times, but we could not.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE Board Secretary says Class 10 and 12 CBSE Exam Pattern to be modified

The Central Board of Secondary Education is expected to introduce a few changes to the exam pattern for class 10 and board exams by 2023. Anurag Tripathi, secretary of CBSE speaking at an Assoham School Education Summit said that although this year class 10 students...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

×
Studies Today