NCERT Solutions Class 3 English Chapter 9 He is my Brother

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 9 He is my Brother

1. Where were the people going?

Answer.  The people were going to a holy place.


2. What did the man say to Meena?

Answer.  The man said that why was the carrying the boy on her back. Wasn’t she feeling the load.


3. Why do you think Meena was carrying her brother?

Answer.  Meena’s brother was very small and he was not able to walk on the hill.


4. What went up the hill?

Answer.  A path.


5. What is the name of the girl in the story?

Answer.  Meena.


6. How old was Meena?

Answer.  Twelve.


7. How old was Meena’s brother?

Answer.  Four-year old was Meena’s brother.


8. Fill in the blanks.

Answer.  (i) The boy fell in the pit.

(ii) I sip hot milk.

(iii) The kid is in the rug.

(iv) My toy is in the box.

(v) The lion is in the den.

(vi) This cat runs after the rat.

(vii) I sit on the cot.


9. Fill in the blanks with the opposite of the underlined word given in the sentence.

Answer.  (i) The ran run in when the cat run out.

(ii) The lion is big but the ant is small.

(iii) The giraffe has a long neck but owls are short.

(iv) The sun appears in the day and the moon at night.

(v) The tea is hot but the winter is cold.

(vi) Trees are tall but the bushes are short.

(vii) Ram was sad but Radha was happy.


10. What are the difficulties that a child who can’t see will face?

Answer.  He will not be able to walk alone, watch television.


11. Would you help a child who can’t walk to school?

Answer.  Yes, I would help that child.


12. How can you help such a child and make the child feel one of you?

Answer.  I shall hold his hand to go school and develop his self-confidence to make such feelings.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

Class 10 and 12 exam 2020 application process for private candidates

CBSE 10th, 12th exam 2020 application process for private candidates begins to apply by 30th Sept at cbse.nic.in CBSE Board Exam 2020 application begins: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has officially started the online application process for the...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

×
Studies Today