NCERT Solutions Class 3 English Chapter 8 My Silly Sister

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 8 My Silly Sister

1. What does the baby do with the pebbles?

Answer. The baby tries to eat the pebbles thinking that it is real food.


2. What does the baby do with the book?

Answer. The baby tears the pages of the book and laughs.


3. When does the baby laugh?

Answer. When her brother scolds her and moves his head in anger, she laughs at it.


4. Why does the washer man brings donkeys?

Answer. The washer man brings donkeys to carry away the dirty clothes.


5. What is the funniest thing the baby does?

Answer. The baby laughs at her brother whenever he is in anger and scolds her.


6. Do you think the baby sister is really silly? Why?

Answer. No, the baby sister is really not silly because she is very small child and doesn’t know anything.


7. Fill in the blanks to spell words from the story.

Answer. Silly, Naughty, Pebbles, Excitement, Streets, Donkey, Scold, Lessons.


8. Write similar words from the story.

Answer. Foolish – silly

Stones – Pebbles

Mischievous – Naughty

Fetch – Bring


9. Fill in the blanks with words:

Children, they, bell

Answer. The children are playing in the field.

They are happy.

They are playing ‘catch me if you can’.

The bell has rung. It is time for lessons.


10. Fill in the blanks.

Answer. (i) One child many childrens.

(ii) One fox, many foxes.

(iii) One duck, many ducks.

(iv) One goose, many geese.


11. Add ‘ful’ to make a word.

Answer. (a)The children are playful.

(b) The flowers are beautiful.

(c) The books are useful.

(d) The vegetables are plentiful.


12. Add ‘ly’ to make a word.

Answer. (a) The new shoes are lovely.

(b) He is really smart.

(c) We should eat slowly.

(d) Let us sing softly.


13. Add ‘ish’ to make a new word.

Answer. (a) That girl is always crying. She is childish.

(b) I slipped on a banana peel. I feel foolish.

(c) My sister is babyish.


14. Write five sentences on how you help at home.

Answer. (i) I help mother in cleaning the house.

(ii) I help father by fetching him the newspaper.

(iii) I also help my younger brother in his studies.

(iv) I also help my sister with learning the dance steps.

(v) I do lots of work in the house.


15. Say Aloud.

Answer. (a) Donkey

(b) Monkey

(c) Turkey

(d) Sister

(e) Mother

(f) Father

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

×
Studies Today