NCERT Solutions Class 3 English Chapter 7 Little Tiger Big Tiger

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 7 Little Tiger Big Tiger

1. Tick the right answer.

(i) Where did the mother tiger and her small tiger and her small tiger cub live?

Answer. Near a river.

(ii) What did the mother tiger hunt when the sky was dark?

Answer. Fish and frogs.

(iii) What did the tiger cub catch one night?

Answer. A frog.


2. What happened to the little tiger cub when he chased the frog?

Answer. The little tiger cub lost and saw another tiger in the jungle.


3. Word game: Can you place these letters in their right order to form the name of animals.

Answer. (i) semou – Mouse

(ii) resho – horse

(iii) oinl – lion

(iv) peshe – sheep

(v) rede – deer

(vi) lubl – bull

(vii) giter – tiger

(viii) folw – wolf


4. Now write six sentences from the above picture.

Answer. (i) A tiger lives in a den.

(ii) A bee lives in a bee hive.

(iii) An ant lives in ant hill.

(iv) A duck lives in a pound.

(v) A sparrow lives in a nest.

(vi) A spider lives in a web.

(vii) A rabbit lives in a burrow.


5. The animals /birds have to reach their home. Find out where they live.

Answer. (i) A bee lives in a hive

(ii) An ant lives in ant hill.

(iii) A duck lives in a pond.

(iv) A tiger lives in a den.

(v) A rabbit lives in a burrow.

(vi) A spider lives in a web.

(vii) A sparrow lives in a nest.


6. Say aloud.

Answer. (i) Quiet

(ii) Fellow

(iii) Biggest

(iv) Richer

(v) Quite

(vi) Shallow

(vii) Small

(viii) Richest

(ix) Queen

(x) Swallow

(xi) Smaller

(xii) Pounce

(xiii) Quarrel

(xiv) Big

(xv) Smallest

(xvi) Bounce

(xvii) Bellow

(xviii) Bigger

(xix) Rich

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Class 10 and 12 exam 2020 application process for private candidates

CBSE 10th, 12th exam 2020 application process for private candidates begins to apply by 30th Sept at cbse.nic.in CBSE Board Exam 2020 application begins: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has officially started the online application process for the...

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

×
Studies Today