NCERT Solutions Class 11 Geography Chapter 5 Topographical Maps

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 11 Geography for Chapter 5 Topographical Maps

1. Answer the following questions in about 30 words:

(i) What are topographical maps?

Answer: Topographic maps are detailed, accurate graphic representations of cultural and physical features that appear on the Earth's surface.

(ii) Name the organisation, which prepares the topographical maps of India.

Answer: The Survey of India prepares the topographical maps in India for the entire country.

(iii) Which are the commonly used scales for mapping our country used by the Survey of India?

Answer: The topographical maps of India are prepared on 1 : 10,00,000, 1 : 250,000, 1 : 1,25,000, 1 : 50,000 and 1: 25,000 scale providing a latitudinal and longitudinal coverage of 4° x 4°, 1° x 1°, 30' x 30', 15' x 15' and 5' x 7' 30", respectively.

(iv) What are contours?

Answer: Imaginary lines joining all the points of equal elevation or altitude above mean sea level are called contours. They are also called “level lines”.

(v) What does the spacing of contours indicate?

Answer:
The spacing of contours indicates the slope.

(vi) What are conventional signs?

Answer: Conventional signs and symbols represent various features shown on a map, but these are not drawn to scale.


2
. Write short notes on—

(i) Contours

Answer: Contours are imaginary lines joining places having the same elevation above mean sea level. A map showing the landform of an area by contours is called a contour map. Contour lines and their shapes represent the height and slope or gradient of the landform. Closely spaced contours represent steep slopes while widely spaced contours represent gentle slope. Two contours of different elevation usually do not cross each other.

(ii) ‘Marginal Information’ in Topographical sheets

Answer: Marginal information is the peripheral information on the edge of the map that provides useful information about the map to the user. It includes representative fraction, the bar scale, contour interval, lists the producer, dates of preparation and topographic symbols, etc., used to represent some of the prominent features on the map.

(iii) The Survey of India

Answer: The Survey of India is India's central engineering agency incharge of mapping and surveying. It is one of the oldest Engineering Departments of the Government of India. Survey of India publishes maps. The survey of India prepares and publishes the topographical maps for India as per the specifications laid down for the International Map Series of the World.

3. Explain what is meant by ‘map interpretation’ and what procedure is followed for its interpretatio

Answer: Map interpretation involves the study of factors that explain the causal relationship among several cultural and natural features shown on the map. For example, the distribution of urban and rural settlements can be examined in association with the levels of transport and communication network and the nature of topography.

The following steps will help in map interpretation:

 Number of the topographical sheet give an idea about the location of the area in India and general characteristics of the major and minor physiographic divisions of the area.

 Trace out the features likes major landforms, drainage, water features, land use, settlement and transport and communication pattern, etc.

 Superimpose topographical sheets to understand the relationship between the two patterns. For example, if a contour map is superimposed over a settlement map, it provides the relationship between the degree of slope and the pattern of the settlement.

4. If you are interpreting the cultural features from a topographical sheet, what information would you like to seek and how would you derive this information? Discuss with the help of suitable examples.

Answer: Settlements, buildings, roads and railways are important cultural features shown on topographical sheets through conventional signs, symbols and colours.

The nature and causes of various settlement patterns (Compact, Scattered, Linear, and Circular) may be clearly understood by comparing the settlement map with the contour map. Density of settlement is related to food and water supply. Relief, distribution of population, and resource development pattern of an area influence the pattern and density of transport and communication and are depicted through conventional signs and symbols.

5. Draw the conventional signs and symbols for the following features—

(i) International Boundary

(ii) Bench Mark

(iii) Villages

(iv) Metalled Road

(v) Footpath with bridges

(vi) Places of Worship

(vii) Railwayline

Answer:

NCERT Solutions

Exercise A

Study the contour pattern and answer the following questions.

NCERT Solutions

1. Name the geographical feature formed by contou

Answer: The contour lines representing a plateau because these are close spaced at the margins with the innermost contour showing wide gap between its two sides

2. Find out the contour interval in the ma

Answer: 100 m

3. Find out the map distance between E and F and convert it into ground distance.

Answer: The map distance between E and F is 2 cm, and the ground distance is 4 km.

4. Name the type of slope between A and B; C and D and E and F.

Answer:

 Slope between A and B is gentle

 Slope between C and D is irregular

 Slope between E and F is gentle


5
. Find out the direction of E, D and F from Answer:

 From G the direction of E is north-east

 From G the direction of D is North

 From G the direction of F is south


Exercise B

Study the extract from the topographical sheet No. 63K/12, as shown in the figure below and answer the following questions—

1. Convert 1:50,000 into a statement of scale.
Answer:
1 cm represents 50000 cm or 500 mete

2
. Name the major settlements of the area.
Answer:
Mirzapur and Varanasi

3. What is the direction of flow of the river Ganga?
Answer:
Ganga flows in the south-east direction

4. At which one of the banks of river Ganga, Bhatauli is located?
Answer: Bhatauli is located on the south bank of Ganga

5. What is the pattern of rural settlements along the right bank of river Ganga?
Answer: Rural settlements along the right bank of river Ganga are scattered

6. Name the villages/settlements where Post Office/Post and Telegraph Office are located?
Answer: Post Office/Post and Telegraph Office are located at Kachhwa, Bhatauli, Majhwan, Dhia, Baraini, etc.

7. What does the yellow colour in the area refer to?
Answer: Yellow colour in the area refers to cultivated area.

8. What means of transportation is used to cross the river by the people of Bhatauli village?
Answer: Ferry is used to cross the river by the people of Bhatauli village.

Exercise C

Study the extract for topographical sheet 63K/12 shown in the figure below and answer the following questions.

Answer: 200 m

2. River Jamtihwa Nadi is flowing through which quarter of the map?

Answer: Jamtihwa Nadi is flowing in south–east corner

3. Which is the major settlement located in the east of the Kuardari Nala?

Answer: Kotwa is located in the east of the Kuardari Nala.

4. What type of settlement does the area have?

Answer:
There are scattered settlements.

5
. Name the geographical feature represented by white patches in the middle of Sipu Nadi.

Answer:
Plain


6. Name the two types of vegetation shown on part of the topographical sheet.

Answer: Deciduous Forest and Thron Forest

7. What is the direction of the flow of the Kuardari?

Answer: Kuardar Nala flows toward southwest

8. In which part of the sheet area is Lower Khajuri Dam located?

Answer: Khajuri Dam is located in the north

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Geography please click here - Geography

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

Tips for exam preparation

Students often get nervous during their exams. The reason behind this nervousness is either a lack of confidence or a lack of preparedness. To overcome these fears students are advised to do their preparation in such a way that will retain their confidence. For this...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

CBSE examination board hike the fee for class 10th and 12th

The CBSE (Central Board Secondary Education) increased the examination fees for classes 10 and 12 of the 2020 boards, with no profit no loss principle, from Rs. 750 to Rs 1500, for all categories of students, including SC/ST candidates for all schools throughout India...

×
Studies Today