NCERT Solution Class 11 Statistics Correlation

Scroll down for PDF

NCERT Solution for Class 11 Statistics for chapter 7 Correlation

Q1. The unit of correlation coefficient between height in feet and weight in kgs is

(i). Kg/feet

(ii). Percentage

(iii). non-existent

Answer.

(iii) Non-existent

Explanation: Correlation coefficient has no unit. It is pure numeric term used to measure the degree of association between variables.


Q2. The range of simple correlation coefficient is

(i). 0 to infinity

(ii). Minus one to plus one

(iii). Minus infinity to infinity

Answer.

(ii) Minus one to plus one

Explanation: The value of correlation coefficient lies between minus one to plus one, if the value lies outside this range it indicates error in calculation.

 

Q3. If rxy is positive the relation between X and Y is of the type

(i). When Y increases X increases

(ii). When Y decreases X increases

(iii). When Y increases X does not change

Answer.

(i) When Y increases X increases

Explanation: A positive correlation implies that both the variables move in a similar direction. If there is a increase in X, Y also increases in same direction.


Q4. If rxy = 0 the variable X and Y are

(i). Linearly related

(ii). Not linearly related

(iii). Independent

Answer.

(ii) Not linearly related

Explanation: If rxy = 0, it means that there is a absence of linear relation between the variables, but there may exist a non linear relation between variables.


Q5. Of the following three measures which can measure any type of relationship

(i). Karl Pearson’s coefficient of correlation

(ii). Spearman’s rank correlation

(iii). Scatter diagram

Answer.

(ii) Spearman’s rank correlation

Explanation: Spearman’s rank correlation is the measure which can measure any type of relationship. But, Karl Pearson’s coefficient is the most widely used method due to the preciseness of the ‘r’ value.


Q6. If precisely measured data are available the simple correlation coefficient is

(i). More accurate than rank correlation coefficient
(ii). Less accurate than rank correlation coefficient
(iii). as accurate as the rank correlation coefficient

Answer.

(iii) As accurate as the rank correlation coefficient


Q7. Why is r preferred to covariance as a measure of association?

Answer.

“r” i.e. correlation coefficient is preferred to covariance as a measure of association because

  • r is independent of change in scale and origin.
  • r has a specific range (-1 to +1 ), so it comes handy to interpret the results quickly.
  • Covariance is a part of correlation coefficient.

 

Q8. Can r lie outside the -1 and 1 range depending on the type of data?

Answer.

No, value of r cannot lie outside the range -1 and 1 depending on the type of data. If r = 1 or -1 that means there is a perfect positive or perfect negative relation between variables and if r = 0 that means there isn’t any correlation. But, if value of r lies outside the range -1 and 1, then it indicates that there is an error in calculation.


Q9. Does correlation imply causation?

Answers.

No, correlation does not imply causation. Correlation only implies association between two variables. It doesn’t represent any cause and effect relation between the two variables. Correlation between two variables only means that two variables are either positively or negatively or neither related at all. It only measures the degree and intensity of the relation between the variables. For example marks scored by a student in exams is correlated to number of days the student went to school but the marks scored by him doesn’t depend on the number of days he went to school.


Q10. When is rank correlation more precise than simple correlation coefficient?

Answer.

Rank correlation is more precise than simple correlation coefficient in situations when it is required quantify qualities. Ranking is a better alternative for quantification of qualities, which can’t be done in simple correlation. It is also useful when correlation coefficient between two variables with extreme values is quite different from the coefficient without the extreme values. For example, in a beauty contest judges may have to prepare a list of participants in order of their beauty. There is no procedure or numerical system which judges beauty, so in order to prepare a list judges rank the participants based on their features. In this manner rank correlation can be used which gives more precise value than the simple correlation.


Q11. Does zero correlation mean independence?

Answer.

No, zero correlation doesn’t mean independence. Zero correlation only indicates absence of a linear relation between the variables. There might exist a non-linear relation between them, thus zero correlation necessarily doesn’t mean independence.

Q12. Can simple correlation coefficient measure any type of relationship?

Answer.

No, simple correlation is not able to measure all the types of relationship. It can only measure linear relationships between the variables. It is not able to interpret the non-linear relationships between the variables. In case correlation coefficient returns the value zero it either means there is no correlation or there is non- linear relationship which cannot be measured.


Q13. Collect the price of five vegetables from your local market every day for a week. Calculate their correlation coefficients. Interpret the result.

Answer.

(Hypothetical example, answer may vary)

Day

Potato

(per kg)

Tomato

(per kg)

Onion (per kg)

Babycorn

(per kg)

Broccoli (per kg)

1

18

30

35

110

170

2

18

35

36

112

165

3

18

32

35

120

150

4

20

32

34

118

155

5

20

35

36

115

155

6

20

35

35

110

160

7

21

32

35

111

165

Correlation between prices of potato and tomato

image

 

Likewise we can calculate correlation between different pairs of vegetables or we can use multivariate correlation to find the relation between the vegetables.

 

Q14. Measure the height of your classmates. Ask them the height of their bench mate. Calculate the correlation coefficient of these two variables. Interpret the result.

Answer.

(Hypothetical example, results may vary)

image

Correlation coefficient between the height of classmate and height of his bench mate are negatively related.

Q15. List some variables where accurate measurement is difficult.

Answer.

Some of the variables for which accurate measurement is difficult are:

  • Beauty
  • Honesty
  • Intelligence
  • Ability
  • Bravery
  • Fairness, etc


Q16. Interpret the values of r as 1,-1 and 0

Answer.

r = 1 implies there is a perfect positive correlation between the variables.

r = -1 implies there is a perfect negative correlation between the variables

r = 0 implies there is no correlation between the variables.


Q17. Why does rank correlation coefficient differ from Pearsonian correlation coefficient?

Answer.

Rank coefficient differs from pearsonian correlation coefficient because in rank coefficient, specific ranks are assigned to the data which leads to loss of information and all the information regarding the data is not utilised. Only if the data in the rank coefficient method is ranked precisely, it leads to similar values as the pearsonian coefficient. . The value of rank coefficient also differs due to the first differences of the value of items in the series arranged are almost never constant. Generally, both the methods result in same value of ‘r’; but pearsonian coefficient is more widely used than rank coefficient as it utilizes information from the whole series of frequency distribution.

 

Q18. Calculate the correlation coefficient between the height of fathers in inches (X) and their sons (Y)

X

65

66

57

67

68

69

70

72

Y

67

56

65

68

72

72

69

71

Answer.

image

There is a positive correlation between height of fathers and their sons.

Q19. Calculate the correlation coefficient between X and Y and comment on their relationship:

X

-3

-2

-1

1

2

3

Y

9

4

1

1

4

9

Answer.

image

Correlation coefficient between X and Y is zero. This means that X and Y have no linear relation between them.

(They a have a non-linear relationship Y = X2)


Q20. Calculate the correlation coefficient between X and Y and comment on their relationship

X

1

3

4

5

7

8

Y

2

6

8

10

14

16

 

Answer.


image

Correlation coefficient between X and Y is +1. There is a perfect positive correlation between X and Y. If there is a change in X, then there is equi-proportional change in Y.

Tags: 

Click on the text For more study material for Economics please click here - Economics

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

CBSE Registration 2019-2020

CBSE Registration 2019-2020: Check latest rules for students' registration in class IX and XI The Central Board of Secondary Education (CBSE) has changed the registration rules for class 9 to streamline the processes related to examinations in a time-efficient manner...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

Do you think getting a tutor to help your child is a good idea

Yes, getting a tutor is a good idea to help your child. There are many reasons why parents choose tutors for their children. Some parents feel unable to help their children with homework and some don’t have enough time for this. Some think that their children are more...

×
Studies Today