CBSE Class 12 Chemistry Polymers Worksheet Set D

CBSE Class 12 Chemistry Polymers (2). CBSE issues sample papers every year for students for class 12 board exams. Students should solve the CBSE issued sample papers to understand the pattern of the question paper which will come in class 12 board exams this year. The sample papers have been provided with marking scheme. It’s always recommended to practice as many CBSE sample papers as possible before the board examinations. Sample papers should be always practiced in examination condition at home or school and the student should show the answers to teachers for checking or compare with the answers provided. Students can download the sample papers in pdf format free and score better marks in examinations. Refer to other links too for latest sample papers. 

Q1.Give the name and structure of reagent usedfor initiating a free radicalchainreaction .

Ans: Name- benzoylperoxide ,C6H5-CO-O-O-CO-H5C6

Q2.Classify them as addition and condensation polymers:Nylon-66,Buna-s,polythene,terylene 

Ans:Additionpolymer:Polythene and Buna-s,Condensationpolymer:Nylon-66,terylene

Q3.Give name and structure of monomer present in natural rubber.

Ans:Name:Isoprene(2-Methyl1,3-Butadiene),Structure:CH2=C(CH3)CH=CH2

Q4.What is biodegradeablepolymers?Give one example

Ans:PHBV

Q5.What is polymers?

Ans:Polymers are high molecularmass substances consisting of large no of repeating structural units.

Q6.How are the polymer classified on the basis of structure:

Ans:a) Linear Polymer b)Branched chain polymers c)Cross linked polymers

Q7Writes the names of monomer of the following (-CO-(CH2)5-NH-)n

Ans:Caprolactum

Q8.Arrange the following polymers in increasing order of their intermolecular forces: Nylon6,Neoprene,polyvinyl chloride.

Ans:Neoprene<Polyvinyl chloride<Nylon-6

Q9.Is (-NH-CHR-Co-)n is a homopolymer or copolymer?

Ans: Homopolymer

Q10.What is vulcanized rubber?

Ans:process of heating a mixture of natural rubber with sulphur is called vulcanized rubber.

Q11.Write the monomer of Bakelite.

Ans: Phenol and formaldehyde

Q12.Menton two uses of Bakelite.

Ans: It is used for making combs,electrical switches and handle of various utensils

Q13Explain the term copolymer and give two examples.

Ans:Polymer which are made up of two different monomer unit are called copolymers: eg.Buna-N,Buna-S

Q14.Mention one use of melamine?

Ans: It is used in the manufacture of unbreakable crockery.

Q15.How can natural rubber be made more tough?

Ans: By the process of vulcanization with sulphur.

Q16.What is natural rubber?

Ans: It is a cis 1,4-polyisoprene. 

Please click the link below to download full pdf file for CBSE Class 12 Chemistry Polymers (2).

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Chemistry Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

Class 10 Datesheet announced

CBSE has announced the date sheet for the remaining class 10 Board Exams, see dates below

CBSE Decision on Board Exam 2020

The Class 10 and 12 exams are cancelled, and results for both 10th and 12th would be declared by July 15 based on internal exams. CBSE Class 12 students would have the option to appear for the exams at a later date. CBSE has a scheme in which marks scored in past 3...

Procedure for correction in Name and Date of Birth

Procedure for correction in Name and Date of Birth in CBSE records Name Change: Applications regarding changes in name or surname of candidates will be considered provided the changes have been admitted by the Court of law and notified in the Government Gazette before...

Board Exams helpline by CBSE

According to the recent announcement of CBSE, the pending Class 10 and 12 Board exams are going to be held from 01 July to 15 July 2020 in India. Along with this, it has also been decided to resume the free of cost tele-counseling service for students from 9.30 am to 5...

×
Studies Today