NCERT Solutions Class 5 Hindi पाठ 7 डाकिए की कहानी कँवरसिंह की जुबानी

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 Hindi for Chapter 7 डाकिए की कहानी, कँवरसिंह की जुबानी

प्रश्न 1. डाकिए का क्या नाम था?
उत्तर-
 डाकिए का नाम कँवरसिंह था|

प्रश्न 2. डाकिया कहाँ का रहें वाला था?
उत्तर-
 डाकिया हिमाचल प्रदेश के शिमला जिले के नेरवा गाँव का रहने वाला था|

प्रश्न 3. कँवरसिंह के परिवार में कौन-कौन सदस्य थे|
उत्तर-
 कँवरसिंह के परिवार में चार बच्चे थे|

प्रश्न 4. डाक सेवक को क्या-क्या करना पड़ता है?
उत्तर- 
डाक सेवक को चिट्ठियाँ, रजिस्टरी-पत्र, पार्सल, बिल, बुढ़ें लोगो को पेंशन आदि बाँटने गाँव-गाँव जाना पड़ता है|

प्रश्न 5. भारतीय डाक सेवा की क्या विशेषता है?
उत्तर- 
भारतीय डाक सेवा दुनिया की सबसे बड़ी और सबसे सस्ती डाक सेवा है|

प्रश्न 6. पहाड़ी क्षेत्रों में डाकिए को किन कठिनाइयों से गुजरना पड़ता है?
उत्तर-
 पहाड़ी क्षेत्रों में डाकिए को मीलों पैदल चलना, बर्फबारी में फैसने जैसी कठिनाइयों से गुजरना पड़ता है|

प्रश्न 7. कँवरसिंह को कौन-सा पुरस्कार मिला?
उत्तर-
 कँवरसिंह को ‘बेस्ट पोस्टमैन’ का पुरस्कार मिला|

प्रश्न 8. यह पुरस्कार उन्हें कब मिला?
उत्तर-
 यह पुरस्कार उन्हें सन् 2004 में मिला|

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Hindi please click here - Hindi

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE Board Practical Exam 2020

CBSE Board Practical Exam 2020: Important changes in date sheet, internal/external examiners and more Are you doing preparations for class 10 and 12 CBSE board exams? If yes, then you have to see what major changes CBSE has brought in the CBSE date sheet for class 10...

CBSE schools to participate in National Assessment

CBSE schools to participate in National Assessment for Scientific Temperament and Aptitude According to the latest reports, CBSE has asked all its affiliated schools to encourage and motivate the students to participate in a national assessment programme which is...

×
Studies Today