CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 11

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 11 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. The characters of vertebrates are:

1. presence of vertebral column 2. internal living skiliton 3. three main body parts 4. all of these

Correct Ans. (4)

2. Vertebrates are:

1. bilaterally symmetrical 2. radially symmetrical

 3. vertically symmetrical 4. asymmetrical

Correct Ans. (1)

3. Which of these is not true of Pisces?

1. presence of gills for breathing 2. tail as organ of locomotion

3. undeveloped skull 4. absence of middle ear

Correct Ans. (3)

4. Which of these are regarded as the first of the vertebrates?

1. bony fishes 2. jawless fishes 3. cartilaginous fishes 4. all of these

Correct Ans. (2)

5. Sharks belong to

1. cartilaginous fishes 2. bony fishes 3. jawless fishes 4. none of these

Correct Ans. (1)

6. Jellyfish fish belongs to

1. bony fishes 2. cartilaginous fishes 3. jawless fishes 4. none of these

Correct Ans. (4)

7. Which of the following are without jaws?

1. dogfish 2. trout 3. pike 4. none of these

Correct Ans. (4)

8. Which of these has cartilaginous skeleton?

1. sharks 2. eel 3. pike 4. rohu

Correct Ans. (1)

9. Which of the following is the character of amphibians?

1. living both in water and on land 2. cold blooded

3. least numerous of the terrestrial vertebrates 4. all of these

Correct Ans. (4)

10. Which of these is not true of amphibians?

1. breathing by gills in the larval stage 2. breathing by lunge in the adult stage

3. mostly internal fertilization 4. cold blooded

Correct Ans. (3)

11. Salamander is an example of

1. bony fishes 2. jawless fishes 3. amphibians 4. cartilaginous fishes

Correct Ans. (3)

12. Which of the following is not the character of amphibians?

1. cold blooded 2. do not depend on water for reproduction

3. hibernate in winter 4. breath by gills in the larval stage

Correct Ans. (2)

13. Reptiles are

1. warm blooded 2. cold blooded 3. with internal fertilization 4. with a scaly skin

Correct Ans. (2)

14. Which of these is not true of reptiles?

1. internal fertilization 2. predominantly terrestrial

3. tetrapods 4. dependent on water for reproduction

Correct Ans. (4)

15. Which of these is not the character of reptiles?

1. fertilization is internal 2. eggs are large shelled

3. lay eggs in water 4. cold blooded

Correct Ans. (3)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 11

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE Board Exams 2020 Attendance rules revised for Class 10 and 12 students

CBSE Board Exams 2020: Attendance rules revised for Class 10, 12 students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has announced new rules to deal with the cases of short attendance of students of all its affiliated schools. The board has issued a set of...

What Is The Secret Of Choosing A Good Tutor For Your Child?

Is your child lost in the maze of syllabus, chapters, millions of topics and huge books? Does your child feel lost in a class filled with many students? Is your child unable to bring in the best results? Well, then, you definitely need to find some alternative...

×
Studies Today