CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 5

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 5 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

1. Which of the following is caused by bacteria?

1. Tetanus  2. Measles  3. Malaria  4. Ringworm

Correct Ans. (1)

2. Food can be preserved when pH of the medium is:

1. acidic  2. basic  3. neutral  4. none of these

Correct Ans. (1)

3. They play a role in the making of dairy products:

1. Viruses  2. Bacteria  3. Algae  4. Plasmodium

Correct Ans. (2)

4. Viruses belong to the group:

1. Prokaryotes  2. Eukaryotes  3. Monera  4. None of these

Correct Ans. (4)

5. Common cold is caused by:

1. Bacteria  2. Viruses  3. Fungi  4. Plasmodium

Correct Ans. (2)

6. They fix atmospheric Nitrogen:

1. Virus  2. Fungi  3. Bacteria  4. Both A & B

Correct Ans. (3)

7. In lytic life cycle bacterial cell:

1. Continues its normal life processes 2. Bursts and dies

3. Starts division  4. Forms endospore

Correct Ans. (2)

8. Amino acids are present in the cell wall of:

1. Bryophytes  2. Fungi 3. Bacteria 4. Gymnosperms

Correct Ans. (3)

9. Inside photosynthetic bacteria, Chlorophyll is:

1. Localized in Chloroplast 2. Present inside Mitochondria 3. Dispersed in the cytoplasm 4. Absent

Correct Ans. (3)

10. In blue-green algae nitrogen fixation occurs in specialized cells called:

1. Harmogonia  2. Akinetes 3. Heterocysts  4. Zygospores

Correct Ans. (3)

11. Under ideal condition a bacterial cell divides about every 20 minutes. It takes 200 minutes to fill a culture tube. How much time will it take to fill a test tube of double size.

1. 400 minutes 2. 220 minutes 3. 240 minutes 4. 300 minutes

Correct Ans. (2)

12. A virus that can reproduce without killing its host is called:

1. lytic virus  2. retroactive virus 3. temprate virus 4. virion

Correct Ans. (3)

13. When a bacteriophage, in its lytic phase carries some of the bacterium’s partially digested chromosome with it to another host cell, the process is called:

1. transformation  2. transduction  3. transportation 4. conjugation

Correct Ans. (2)

14. Which of the following is not true of organisms in the kingdom Monera ?

1. they reproduce by mitosis  2. no cellulose cell wall 3. no nuclear envelop 4. have prokaryotic cellular organization

Correct Ans. (1)

15. Slimy capsule of bacteria is made by:

1. lipid  2. protein  3. polysaccharide 4. sucrose

Correct Ans.(3)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Set 5

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Introduces Experiential Learning for Student

CBSE Academic Session 2019-20: Board Introduces Experiential Learning for Student: The education sector has grown for some new changes. As per the latest updates the Central Board of Secondary Education has been good in making all the possible efforts to improve...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

Registration of NEET 2020 starts

The NEET 2020 registration process would start on Monday, December 2nd, 2019. National Testing Agency, NTA would carry out the county’s undergraduate entrance exam for medical and dental admissions.  The examination is scheduled to take place in English, Hindi, and...

×
Studies Today