CBSE Class 12 Business Studies Nature and Significance of Management HOTs Set A

Scroll down for PDF

Ques 1: Which force is consisted as the essence of management?

Ans: Co-Ordination

 

Ques 2: ‘Doing the task with minimum cost” name the term associated with management?

Ans: Efficiency

 

Ques 3: ‘ In order to be successful , an organization must change its goals according to the needs of the environment. Whish characteristics of management are highlighted in this statement.

Ans: “Management is dynamic functioning”

 

Ques 4: Which function of management is bridges the gap between where we stand today and where we want to reach

Ans: Planning

 

Ques 5: Name the function of management which establishes organization structure and establishes authority and responsibility relations?

Ans: Organizing

 

Ques 6: In which functions of management standards are compared with actual, deviations are find out and corrective steps are taken?

Ans: Organizing

 

Ques 7: Anything (-) management is equal to what?

Ans: Controlling

 

Ques 8: Departmental manages are included at which level of management?

Ans: At middle management

 

Ques 9: Name the level of management the following parts belongs to.

  1. Purchase managers.
  2. CEO
  3. Superintendent.

Ans:    i) Middle Level

           ii) Top level

           iii) Supervisory Level

 

Ques 10: ‘Survival profit and growth are essential target of any business’ which objectives of management is referred here?

Ans: Organizational objectives

 

Ques 11: ‘Every organization whether it is business or non-business should use environmental methods of production, give employment opportunities and provide basic amenities like schools and crèches to employees’ name the objective of management indicated here?

Ans: Social Objectives

 

Ques 12: The activities involved in managing an enterprise are common to all organizations whether social or political’ which characteristics of management is highlighted by this statement?

Ans: Management is all pervasive

 

Ques 13: What is PODSCORB?

Ans: Luther Gullick gave the keyword PODSCORB which stands for Planning, Directing, Staffing, Co-coordinating, Reporting and budgeting.

 

Ques 14: How Management is an intangible force?

Ans:The presence of management can be felt by seeking the orderliness and co-ordination in the  working environment.

e.g. if the inventory of finished products is increasing day by day it clearly indicates mismanagement of marketing and sales.

 

Ques 15: “Management is essential for successful running of an enterprise”, How?

Ans: 1.Management increases efficiency.

        2.Ensures optimum utilization of resources.

       3. Management creates dynamic organization.

 

Ques 16: Father of Mr. ‘Y’ acts as Vice President in ABC Ltd. Name the level of Management he is working? Explain Any two functions performed by him?

Ans: Top level of Management

Functions:

1.         Determining the objectives of the enterprise

2.         Assembling all the resources such as finance, fixed

 

Ques 17: Mr. Anil working as a ‘Sales department Head in XYZ Ltd. Name the level of  Management he is working? Explain Any two functions performed by him?

Ans: Middle level of management

Functions:

  1. Interpretation of policies framed by top Management to lower level.
  2. Recruiting & Selecting the employees for their department
  3. Motivation the persons to perform to their best ability

 

Ques 18: Explain any 3 functions performed by operational Level?

Ans: 1. Looking to safety of workers.

        2. to boost morale of workers.

        3.Representing the problems of workers before the middle level management

 

Ques 19: ‘Co-ordination’ is the essence of Management’ Explain.

   Ans: Co-ordination is needed to perform all the functions of management, Co-ordination is required at all the levels.Co-ordination is the most important function of an organization.

 

Ques 20: “Management is critical ingredient of a nation’s growth” Comment.

Ans:1. Mgt Helps in creating employment opportunities

       2. Mgt insists providing Quality goods.

       3. Mgt helps in increasing GDP and leads to growth of Nation.

 

Ques 21: Why Mgt is considered as Multi dimensional function?

Ans:  1Mgt of work

        2.  Mgt of people

        3.  Mgt of operation

 

Ques 22:  “Mgt is Science as well as act”. Explain this statement.

Ans:  Mgt as a science

             i. Systematic body of Knowledge

             ii. Principles are based on repeated experiments

             Mgt as an Art

                   i.   Existence of theoretical Knowledge

                   ii.   Application of Knowledge

 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

New Guidelines in Delhi Schools for CORONAVIRUS

The Schools of Delhi strives for Good Health and Wellness for all its community of Students, Parents and Staff, after the daily increasing of positive cases of Coronavirus in Delhi. The Delhi Government instructed all the schools of the state on Thursday to shut down...

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

Class 10 Board Exams Postponed

The Central Board of Secondary Education (CBSE) has postponed today's Class X board examinations in violence-hit northeast Delhi after a government request. The deferred exams include two in English Literature for standard X. There are in total 86 affected centres in...

CBSE class 12 Board examination pattern

This year the Central Board of Secondary Education (CBSE) made some important changes to the Class 12 exam pattern. Students should be aware of every minute detail of the modified exam pattern, from adding the internal exam in all subjects to changing the format of...

CBSE allows calculator in Board Exam for CWSN

The CBSE Board released an important notification regarding the upcoming CBSE 10th and 12th Board Exam 2020. The notification states that in the Board exams for children with special needs (CWSN), the CBSE Board will allow the use of simple basic calculators. According...

×
Studies Today