CBSE Class 8 Science Sound

Scroll down for PDF

CBSE Class 8 Civics - Indian Constitution important notes. Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations.

SOUND

NOTES TERM –I

Q1. Define the term Vibration?
Ans. To & fro or back & forth motion of an object is called vibration.

Q2. How is sound produced?
Ans. Sound is produced when an object vibrates.

Q3. Name the part which vibrates to produce sound in the following:
(a) Drums (b) Veena (c) Flute (d) Tabla
Ans. (a) Stretched membrane (b) Stretched string © Air column (d) Stretched membrane

Q4. Name the sound producing organ in humans.
Ans. Voice box or Larynx.

Q5. Describe how sound is produced by the human voice box (or larynx)?
Ans. Two vocal cords are stretched across the voice box or larynx in such away that it leaves a narrow slit between themfor the passage of air. When the lung force air through the slit, the vocal cords vibrate to produce sound,

Q6. What is the frequency of the sound produced when the vocal cords are:
(a) Tight & thin? (b) Loose & thick?
Ans. (a) High frequency (high pitch sound). 
(b) Low frequency (low pitch sound).

Q7. Why are voices of men, women & children different?
Ans. The lengths of the vocal cords are different in men, women & children; as a result sounds of different frequencies (or different pitch) are produced.

Q8. Why a sound cannot be heard on the moon?
Ans. Sound needs amedium ( ie. Solid, liquids or gas) for its propagation. Since there is no atmosphere on the moon to carry the sound waves, therefore sound cannot be heard on moon.

Q9. Out of solids, liquids & gases:
(a) In which medium sound travels slowest?
(b) In which medium sound travels the fastest?
Ans. (a Gases. (b Solids.
 

Please click the link below to download pdf file for CBSE Class 8 Science Sound.

Tags: 


Click on the text For more study material for Science please click here - Science

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Simple tips to Excel in Examinations

We are entering the last quarter of the Academic Session. With examinations just around the corner, I am sure all of us are carrying a mixed bag of Stress, Excitement, and Anxieties!! So, first and foremost- Let’s be Positive and Futuristic! It’s most important to...

CBSE Board Exam Date Sheet of class 10th and 12th

The Central Board of Secondary Education (CBSE) released the Date sheet of Class 10 and Class 12th 2020 examination on the official website cbse.nic.in. The board examination of Class 12 will be conducted from 15 February to 30 March 2020, while the board examination...

CBSE Counseling for Board exam 2020 starts today

The 23rd psychological Counseling starts 1st February (today) for The Class10 and Class12 CBSE students and their parents, by the Central Board of Secondary Education (CBSE).    This Counseling service is cost-free and this counseling service will be available every...

×
Studies Today