CBSE Class 12 Geography Human Settlements

Scroll down to download pdf file

CBSE Class 12 Geography Human Settlements. Students can download these worksheets and practice them. This will help them to get better marks in examinations. Also refer to other worksheets for the same chapter and other subjects too. Use them for better understanding of the subjects.




Settlement -Cluster ofdwellings of anytypeor sizewherehumanbeings live. Theyvaryin sizefrom

hamlet to metropolitan cities, theymaybesmall and large closed orspaced, and they may practice




1. Primaryoccupation other than primary

2. Provide raw material process the raw material

3. Produce food provide services

4. Low income high income

5. Low density high density

6. Spaced clustered



1. Compact and closelybuilt houses

2. Living area is different from surrounding farms

3. Recognizable pattern

4. Different shapes such as geometric rectangular, radial, linear,

5. Sometimes defense maycause shape of the settlement

6. Availability of water also decides the shape


1. Formed due to result from tendencyof clustered in restricted area of dispersed settlement

2. Segregation of large settlement may also cause

3. Some people may be forced to live separately from the main village

4. Dominance group live in the center of the village

5. People of lower strata live in out skirt of the village


1. Physically separate dand located in different place having common name

2. They are locally called panna, parapalli, nagla, dhani

3. They are motivated by social and ethnic factors

4. Found mostly in middle and lower Ganga valley



1. They are isolated huts or hamlets

2. Located on hills or agricultural lands

3. It is dueto nature of terrain, and land resource, water

4. Found in Meghalaya, Uttaranchal, HP, and Kerala


1. Compact and largein size

2. Non Agriculture, eco, admin activities

3. Exchange of goods and services

4. Directly linked with rural settlements



1. Developed as religious and cultural towns.

2. Over 2000 years old

3. Patna, Varanasi, Madurai, are examples


1. They are the headquarters of kingdoms

2. There are more than 100 towns

3. They are fort towns developed over ruinedforts

4. Delhi, Hydrabad, Jaipur, Lucknow, Agra & Nagpur


1. They are developed by British and other Europeans

2. Generally located on the coast

3. They were forts constructed by Europeans

4. Ex. Surat, Goa, Pondicherry, Mumabi, Madras, Calcutta


1. Administrative towns: All capitals of states with national capital

2. Industrial towns: Mumbai. Salem, Coimbatore Modinagar, Jamshedpur

3. Transport towns: Kandla Cochin, vizag

4. Commercial towns: Satna Kolkata

5. Mining towns: Digboi, Ranigunj, Jharia

6. Garrison cantonment towns: Ambala, Mhow. Jalandhar

7. Educational towns: Pilani,Aligarh, Varanasi


8. Religious cultural towns:Amritsar, Varanasi, Tirupati

9. Tourist towns: Shimla, Mussori, Nainital

Very short answer question (1mark each)

1. What is the main activity in rural settlements?

Ans: PrimaryActivities

2. Which types of settlements are found in the Northern Plains

Ans: Clustered

3. When did evolution of town started in India?

Ans: In pre historic times – Mohenjo-Daro and Harappa in Indus valley

4. Name the local names of hamleted settlement

Ans: Panna, para, palli,Nagla, Dhani

5. Name the satellite towns around Delhi.

Ans: Ghaziabad, Rohtak, Gurgaon and Faridabad

6. Name the Metropolitan city of Bihar

Ans: Patna

7. How many Mega Cities are there in India?

Ans: 6

Short answer question ( 3 marks each)

8. Name the types of rural settlements.What are the factors responsible for the settlement

patterns in different physical environment?

Ans: 1. Clustered settlements.

2. Semi clustered settlements

3. Helmeted settlements

4. Dispersed Settlements

Factors affecting patterns of rural settlements on:

a) Nature of Terrain

b) Altitude

c) climate

d) Availability of water


9. Distinguish between rural and urban settlements.

Ans: Rural Settlement:

1. Primary activities are main occupation in these settlements and 75% population is

engaged in primary occupation.

2. Population sizes are is low in these settlements.

3. Rural people are less dynamic and social relations are deep.

Urban settlement:

1. Non agricultural work is the main occupation in these settlements and 75%

population is engaged in these activities.

2. Population Size is large in these settlements

3. Urban people are dynamic and their social relations are formal and complex.

Long answer question (5 marks each)

10. Write three differences between clustered and dispersed settlement of India.

Ans: Clustered Settlement:

1. These settlements are found in fertile plains.

2. Houses are close to each other and their size is small.

3. Sometime people live in compact villages due to security or defense reasons

Dispersed settlement:

1. These are found in hilly regions or desert areas.

2. Settlements are neat and clean with drainage arrangements.

3. Houses are big and are located at gaps.

11. Classify Town and cities on the basis of population size.

Ans: 1. Population is more than one lakh is called a city.

2. Population is less than one lakh is called town.

3. Cities accommodating population between one to five million are called metropolitan


4. Population more than five millions are mega cities.

12. Discuss the factors that determine the type of rural settlement.

Ans. 1) Physical factor: relief, altitude, drainage, water table, climate and soil play an

important role in determining the type of settlement.

2) Cultural Factor: ethnic and cultural factor such as tribal, caste, or communal

identity is also important in determining the layout of rural settlement.

3) Historical factor: the villagers preferred to live in compact settlement in order to

defend against the invaders.

Please click the link below to download CBSE Class 12 Geography Human Settlements


Click on the text For more study material for Geography please click here - Geography

Latest CBSE News

  • CBSE has withdrawn the circular issued in 2017 regarding Uniform Assessment system for class 6 to class 9 in line with the changes done for class 10 and class 12 where board examinations have been introduced again. Schools have been advised to follow the same examination pattern which has been followed by the schools itself and no change have been advised in that now and all changes suggested by...
  • It has been confirmed that NCERT books and syllabus will now be applicable in all UP board schools. This was confirmed by the UP deputy chief minister Dinesh Sharma. The new NCERT pattern will be applicable from next session onwards. This move is in line with many other states who have made NCERT books mandatory in their schools. This has been done to make the education at par with the CBSE...
  • The CBSE board is going to add another new topic in its 10th, 12th grade syllabus from next year. CBSE will include stories of the bravery of 21 Param Vir Chakra winners to its syllabus for class 10 and class 12.  Small biographies of the brave people recognized by India will now be taught in CBSE schools across the country. For this, the CBSE has also sent a proposal to NCERT.   The government...
  • The state board students might have to give aptitude tests to enter into Delhi University. This is being considered by the government due to concerns raised by students during previous years stating that the students giving exams as per CBSE board have tougher course to study and stricter marking schemes whereas the state board have much lenient marking schemes due to which the students are able...
  • A strange question appeared in the mathematics paper for Primary school students of grade 5 at a school in the Chinese district of Shunqing The question was: "If a ship had 26 sheep and 10 goats on board, how old is the ship's captain?" This question has gone viral on the internet with parents trying to guess the correct answer. Most think that this question was a mistake but the education...