NCERT Solutions Class 8 Science Chemical Effects of Electric Current

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 8 Science for chapter 14 Chemical Effects of Electric Current

1. Fill in the blanks.

(a) Most liquids that conduct electricity are solutions of ______,  _____and ____.

(b) The passage of an electric current through a solution causes   ______effects.

(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the ____ terminal of the battery.

(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called _____.

Answer:

(a) Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and salts.

Explanation: The solutions of acids, bases or salts can conduct electricity.

(b) The passage of an electric current through a solution causes chemical effects.

Explanation: The solution decomposes into positive and negative ions when electric current passes through it.

(c) If you pass current through copper sulphate solution, copper gets deposited on the plate connected to the negative terminal of the battery.

Explanation: On passing an electric current through a copper sulphate solution, the solution decomposes into positively charged copper ions and negatively charged sulphate ions. The positively charged copper ions get attracted towards the plate which is connected to the negative terminal of the battery.

(d) The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called electroplating.


2. When the free ends of a tester are dipped into a solution, the magnetic needle shows deflection. Can you explain the reason?

Answer: The deflection in the compass needle proves that current is flowing through the circuit. It shows that the solution is a conducting solution.


3. Name three liquids, which when tested in the manner shown in Fig. 14.9, may cause the magnetic needle to deflect.

Answer: The liquids such as lemon juice, salt water and vegetable oil allow electricity to pass through them. Therefore, these liquids can be used in the beaker shown here.


4. The bulb does not glow in the setup shown in figur List the possible reasons. Explain your answer.

Answer: There may be two reasons for this.
(i) The battery connected in the circuit has insufficient energy to generate electricity.

(ii) Liquid kept in the beaker is non-conducting. In this case, current would not be able to pass through the liquid.


5. A tester is used to check the conduction of electricity through two liquids, labelled A and It is found that the bulb of the tester glows brightly for liquid A while it glows very dimly for liquid B. You would conclude that

(i) liquid A is a better conductor than liquid B.
(ii) liquid B is a better conductor than liquid A.
(iii) both liquids are equally conducting.
(iv) conducting properties of liquid cannot be compared in this manner.

Answer: The correct option is (i).

Explanation: The magnitude of current flowing through a conducting solution depends on the conductivity of the solution. The solution having more conductivity will allow more current to pass through it.


6. Does pure water conduct electricity? If not, what can we do to make it conducting?

Answer: No. Pure water does not conduct electricity because it does not contain salt. When some common salt is added to the pure water, it can conduct electricity.


7. In case of a fire, before the firemen use the water hoses, they shut off the main electrical supply for the area. Explain why they do this.

Answer: Water can act as a conductor of electricity. In case of a fire, if the electrical supply for the area is not shut off and water is poured over electrical appliances, then the fireman can get electric shocks.


8. A child staying in a coastal region tests the drinking water and also the seawater with his test He finds that the compass needle deflects more in the case of seawater. Can you explain the reason?

Answer: Sea water is more salty than the drinking water. Therefore, it is more conducting than the drinking water. Due to this, the compass needle deflects more in the case of seawater than in the drinking water.


9. Is it safe for the electrician to carry out electrical repairs outdoors during heavy downpour? Explain.

Answer: No. During heavy downpour, it is not safe to repair electrical appliances outdoors. Rain water can conduct electricity as it contains dissolved salts. Hence, the electrician may get electrical shocks while working outdoors during rain.

10. Paheli had heard that rain water is as good as distilled wate So, she collected some rain water in a clean glass tumbler and tested it using a tester. To her surprise, she found that the compass needle showed deflection. What could be the reasons?

Answer: Rain water acts as conducting solution as it contains dissolved salts. On the other hand, there are no dissolved salts present in the distilled water. Therefore, rain water can allow electricity to pass through it.


11. Prepare a list of objects around you that are electroplated.

Answer:

(i) In gold-plated ornaments, a fine layer of gold is deposited on the silver ornaments.

(ii) Chromium plating is done on different parts of vehicles to make them shiny.

(iii) To protect iron from corrosion, iron is coated with zinc layer.


12. The process that you saw in Activity 7 is used for purification of copper. A thin plate of pure copper and a thick rod of impure copper are used as electrodes. Copper from impure rod is sought to be transferred to the thin copper plate. Which electrode should be attached to the positive terminal of the battery and why?

Answer: Copper ions have positive charges. Hence, they are attracted towards the plate which is connected to the negative terminal of the battery. As copper ions are transferred to the thin copper plate, this thin pure copper plate should be connected to the negative terminal of the battery. As a result, impure copper rod should be connected to the positive terminal of the battery.

Tags: 

Click on the text For more study material for Science please click here - Science

Latest CBSE News

  • If you’re the one who opted for the medical stream because you liked studying biology. Unfortunately, you have been unable to clear the NEET exam and now worried about their future. Actually, most people think that career options for PCB end at medical. Today in this article we will be talking about some of the career options for PCB stream which students can pursue after class 12th. Here is the...
  • As soon as the Central Board of Secondary Education (CBSE) result dates coming closer, rumours are also on the peak of its level. All the suppositions are meaningless because the board officials confirmed the declaration date of class 10th and class 12th results. This year CBSE class 10th and class 12th exams have started in the month of February and ended in the Ist week of April. As per the...
  • As it is the beginning of a new school year, every 11th class CBSE passed student is eager and making plans on how to score the best in their class 12th CBSE boards. It definitely is a good start to reach their goal of scoring 90+ percentages in the exams. Students who have opted for the science stream often get very stressed upon how they are going to perform, let me tell you something…scoring a...
  • “Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school”-AlbertEinstein The statement is indeed true but doesn’t mistake it to be limited to academic education. It clearly implies both types of education-Academic and Non-Academic. Academic education nurtures the brain with the study related knowledge but non-academic helps to recognize the skills one possesses and...
  • While the long-standing standards for picking streams in our nation have settled that toppers and tutorially-skilled undergrads normally float towards science, it's pursued being toppled. Undergrads, today, are proactively picking the business stream, regardless of their scholarly standing. In this way, in case you're needing to pick your stream once you are done with tenth, or have just settled...
  • We all know CBSE has conducted every year board exams for class 10. As soon as we land in class 10, everyone starts suggesting different things. They tell us to study hard because this is the first step towards your career. If you are willing to take science stream in class 11th and 12th, then it is very important to get good marks in class 10. So that you can easily take your stream. Check out...
  • The Indian Board of Education is divided into two boards, CBSE and ICSE. According to the different features of the boards people choose to study in the board the prefer more. The Central Board of Secondary Education (CBSE) is a national level board of education conducted and run by the Union Government of India. It was formed 56 years ago on 3rd November 1962. It is for public and private...