NCERT Solutions Class 5 English Chapter 3 Robinson crusoe

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 5 English Marigold Chapter 3 Robinson crusoe

1. What made Robinson Crusoe think that the print on the ground was a footprint?

Ans. Robinson Crusoe thought that the print was a footprint because it had toes, heel and all parts of a human foot.


2. Why was Robinson afraid when he looked at the bushes and trees?

Ans. He was afraid because he mistook every bush and every tree to be a man.


3. Why did Robinson pray when he saw the footprint?

Ans. Robinson thought it was the footprint of a savage. He was afraid that savages would kill and eat him. So he prayed for protection.


4. Choose the right answer

(i) Robinson ran back to his home, as fast he could because he

(a) was racing

(b) was afraid

(c) was in a hurry to go home

Ans. (b) was afraid.

(ii) He could not sleep because

(a) there was an animal outside his cave.

(b) he thought savages had come from the mainland

(c) his bed was uncomfortable.

Ans. (b) he thought savages had come from the mainland.

(iii) Why was Robinson Crusoe sure that was not his footprint?

(a) It didn’t look like a human footprint.

(b) It looked smaller than this.

(c)He had not come to this part of the beach in a long time.

Ans. (c) He had not come to this part of the beach in a long time.

(iv) Where was Robinson Crusoe?

(a) On a boat.

(b) In a town.

(c) Alone an island.

(d) On an aeroplane.

Ans. (c) Alone an island.


5. How would you feel if you saw unknown footprints outside your front door?

Ans. I would like the Robinson Crusoe.


6. If you were alone at home and suddenly someone knocked at your door, what would you do?

Ans. I will go to the door and peep through the hole to see that who is there. Then I’ll ask, who’s there? If there is someone whom I know I shall open the door. Otherwise, I’ll tell him to come later.


7. The words in the sentences are jumbled.

(a) alone was not Robinson an island an

Ans. Robinson was not alone on an island.

(b) was island the inhabited.

Ans. The island was inhabited.

(c) footprint to someone this belonged.

Ans. This footprint belonged to someone.

(d) I around me looked.

Ans. I looked around me.

(e) I went the towards footprint large.

Ans. I went towards the large footprint.

(f) was afraid I now.

Ans. I was afraid now.


8. Fill in the blanks with the correct word.

(a) I was frightened ___ curious.

Ans. But.

(b) I decided to go to the beach ____ I went along the water’s edge.

Ans. So.

(c) I ran as fast as I could ___ I was frightened.

Ans. Because.

(d) I was very tired ___ confused.

Ans. And.


9. Write a story on strange footprints.

·  Where did you see the footprints.

·  What sort of a day was it?

·  Did you see them at night?

·  What happened when you followed the footprints?

·  What did you see?

·  What happened then?

Ans. “Story on Strange Footprints”

One day I was sitting alone in a park. A part of the track was muddy. Suddenly, I saw footprints being made on the mud. I followed the footprints. But there was none. New footprints were appearing as if someone was walking away – whether it was a ghost or an invisible man? I could not decide then I come back.

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest CBSE News

  • The Central Board of Secondary Education (CBSE) has decided to drop some of the chapters from the class 10th Social Science book.  As per the new curriculum, the three chapters of political studies and two environmental texts are not included in the CBSE board examinations. However, these chapters are still teach in the classes. They are just separate from the CBSE board examinations.  Download...
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education is thinking to make changes in the regular pattern of practical examinations being conducted for students in the CBSE affiliated schools. The Board has decided to conduct the practical examinations at external examination centres. According to the information released by the board, the board is expected to conduct the practical...
  • As all you know, the results of most state boards declared till the month of June, all intermediate or higher secondary pass students should think that how to choose the best career option for a bright and successful future. While some young people want to become doctors or engineers, others want to be teachers. If you are one of the third students to graduate to qualify for BEd and other teacher...
  • A computer has become very much important nowadays because it can perform tasks very easily, accurate and fast. Due to the increasing usage of computers, there are so many jobs available in enormous fields. If you are interested in working in fields of computers then these are the 3 main courses available for you i.e. BCA, B.TechComputer Science and B.Sc Computer Science. It may become confusing...
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...
  • Last month Delhi government announced that the students of government schools will not be charged any fees to the Central Bureau of Secondary Education (CBSE). Well, Delhi Education Minister Manish Sisodia said this while addressing students during a function at the Thyagraj Stadium in New Delhi. All the Delhi government schools are affiliated to the CBSE as a board of education. As the Sisodia...
  • Board exams play a very important role in our lives. It boosts our knowledge and also helps to know our status in academic life. Both class 10th and class 12th play a very significant role in a student’s life.It also helps inselecting the stream of their own choice. So that in later, they can’t regret their decisions. Board exams are key factors in determining the course of student’s careers....