NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 12 How Heavy How Light

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 12 How Heavy ? How Light ?

1. Find out the total weight they had loaded on the cart.

Ans. Let us find the total weight loaded on the cart.

Thing LoadedWeight
5 sacks of wheat5x100 kg = 500 kg
3 sacks of rice3x35 kg = 105 kg
A water tank= 50 kg
An almirah= 70 kg
3 tables3x10 kg = 30 kg
4 chairs4x5 kg = 20 kg
2 mattresses2x20 kg = 40 kg
Bamboo ladder= 10 kg
Pots and pans= 10 kg
Total weight= 853 kg

Thus, the total weight loaded on the cart is 835 kg.


2. Which things should be removed so that the weight of the load is not more than 700 kgs?

Ans. Three sacks of rice and three table may be removed so that the weight of the load is not more than 700 kgs.

NCERT Solutions


3. Now you also make your own balance. Write down how you made it. Also draw a picture of your balance in the box below.

Ans. To make a balance we need a uniform stick of suitable length, two pans and a thread to tie pans to the stick. It is made as shown in the below figure.

 


4. Make pairs of different things and use the balance to decide which is heavier. First guess which thing will take the pan down and then check with your balance.

Ans. Consider the following pairs of things:

(i)toothbrush and toothpaste tube

(ii)spoon and cup

(iii)rubberband and pencil

In the first pair toothpaste tube is heavier, in the second pair cup is heavier, and in the third pencil is heavier.


5. Make groups of three things. For example- eraser, ball and paper. Use the balance to arrange them in order of weight- the lightest, the one with in between weight, the heaviest. Complete the table with at least five examples.

Ans.

Lightest PaperIn between weight

 Eraser

Heaviest

Ball

NapkinScarfShawl
GrapeDatePotato
OrangeCoconutPumpkin
BottleLemonPapaya


6. Can you find your own weight using this balance?

Ans. I cannot find my own weight using this balance.


7. The soap weighs 100 grams (g). If you put the soap and the weight you just made together in a pan, how many grams will both these weigh? 200g

Ans. 237 g.


8. Practice Time:

(a) Is the weight on any of the pans equal to 1 kilogram? Mark it.

Ans. In the above balance the pan containing the weight equal to 1 kilogram is right marked.

(b) How many grams are there in 1 kg?

Ans. 1 kg contains 1000 grams.


9. Name 5 things that we usually buy.

Ans.

In gramsIn kilograms
CamphorWheat
SandalRice
Chilli powderSugar
ClovesPotato
CardamomApple


10. Which is heavier- one kilogram cotton or one kilogram iron?

Ans. The weight of 1 kg cotton and 1 kg iron is equal.


11. Guess and write the weight of each thing be bought in g or kg.

Ans. After writing the weight in g or kg, the table is as under:

ItemsWeight
Rice5 kg
Sugar1 kg
Mustard Seeds10 kg
Wheat3 kg
Dal500 g
Tea250 g
Pepper25 g


12. Car and tractor:

(a) Ritu is weighing her toys. She wants to know if her tractor is heavier than her car. How would you help her to find it quickly.

Ans. In the balance, place car in one pan and tractor in the other pan. Pan containing tractor goes down. So the tractor is heavier than car.

(b) Guess which is the heaviest- a real car, a bus or a tractor?

Ans. Of a real car, a bus or a tractor, a bus is the heaviest.

(c) Which is the heaviest thing you have seen?

Ans. The heaviest thing I have seen is a ship.


13. Now imagine what happened next and complete the story. Discuss with your friends how Vaidika’s daughter found he weight of the elephant.

Ans. The story is completed as under:

After the marking of the raise water level on the boat, the elephant was taken out of the boat. Now she requested to put stones into the boat till the water level touched the raised water level mark. Further she asked to weigh the stones. The total weight of these stones gave the weight of the elephant. King was not left with any alternative but to reward Dr. Vaidika.


14. Anamika wants to weigh this chair using the weight machine. Can you suggest a way for doing this?

Ans. In a balance, find the equivalent weight of chair by putting the chairs in one pan and stones in the other pan. Now put these stones on the platform of the weighing machine and and see the reading. This gives the weight of the chair.


15. Now you show how Abdul will see these stones pieces to weigh-

Ans.

NCERT Solutions 


16. (a) 4 kg of firewood?

Ans. By placing a bundle of wood and a stone weighing 2 kg in one pan and by placing a stone of weighing 6 kg in the other pan.

(b) 3 kg of firewood?

Ans. By placing a bundle of firewood and a stone weighing 2 kg in one pan and a stone weighing 5 kg in the other pan.

(c) 7 kg of firewood?

Ans. (C)By placing firewood in one pan and two stones of weight 2 kg and 5 kg in the other pan.


16. Post Office:

(a) Have you ever been to a post office?

Ans. Yes, I have been to a post office.

(b) What different things do people go there for?

Ans. People go there for purchasing postal items, posting letters/ parcels and banking etc.

(c) How much a postcard cost?

Ans. (c)A postcard costs 50 paise.

(d) How much an inland letter cost?

Ans. (d)An inland letter costs Rs. 2.50.


17. How much will you have to pay for stamps on a letter weighing 50 grams?

Ans. Charges for sending a letter weighing 50 grams:

Charges for 1 st 20 grams or less = Rs. 5.00

Charges for next 20 grams = Rs. 2.00

Charges for next 10 grams =Rs. 2.00

Total charges = Rs. 9.00


18. Akash wants to send a parcel of the Math Magic textbook to his friend Rani in Chennai. The book weighs 200 g. See the chart to find the cost of posting the book.

Ans. Charges for the book weighing 200 grams:

Charges for parcel weighing 50 grams = Rs. 5.00

Charges for next 150 grams at the rate of Rs. 3.00

For every additional 50 grams = Rs. 3x3.00 = Rs. 9.00

Total Charges = Rs. 14.00.


19. Read the weight shown in the picture. Find the cost of sending a parcel of that weight.

Ans. Parcel weight = 225 grams

Cost of stamps = Rs. 17.00

Clearly, the parcel weigh 225 grams.

Parcel Charges:

For first 50 gm = Rs. 5.00

For next 150 gm = Rs. 9.00

For next 25 gm =Rs. 3.00

Total Charge =Rs.14.00


20. Rahul nees a stamp of Rs. 25 for his parcel. He went to the post office. Only stamps of Re.1, Rs. 2, Rs. 5 and Rs. 10 were there at that time. Using those stamps, in how different stamps, in how many different ways can he made Rs. 25? Can you show five different ways? What is the heaviest parcel he can seen using stamps of Rs. 25?

Ans. There are many ways to make Rs. 25 stamps using stamps of Re. 1, Rs. 2, Rs. 5 and Rs. 10. Some of these are as under:

(1)25xRe. 1

(2)12xRs. 2+ 1xRe. 1

(3)5xRs. 5

(4)2xRs. 10 + 1xRs. 5

(5)2xRs. 10 + 5xRe. 1

(6)2xRs. 10+ 2xRs.2 + 1xRe. 1

(7)1xRs. 10 + 3xRs.5 etc.


21. What happened after that? So what was the answer the crow wanted to give?

Ans. The moment the crow opened his beak, the frog escaped. The crow wanted to give (650 + 145) g = 795 g as his answer.


22. Now, you also fill the table by finding out the age, height and weight of any five friends.

Ans.

NameAgeHeightWeight
Sameer84 feet 1 inches21 kg
Neetu83 feet 11 inches18 kg
Amit94 feet 10 inches25 kg
Megha73 feet 10 inches17 kg
Jagmohan104 feet 4 inches24 kg


23. All oranges have equal weight. The two papayas have the same weight. The weight in the first and second balances are equal. How many oranges balance the weight in the third?

Ans. Let M, O and P represent mango, orange and papaya respectively.

In the first balance:

M+O = O + O + O

Or M + O – O = O + O+ O -O

Or M = O + O

M = 2 O ……(i)

In the second balance:

P + P = O + O + M

2P = 2O + M

2P = 2O + 2O [using (i)]

P = 2 O

2P/2 = 4O/2  …………(2)

In the third balance:

M + P = 2 O + 2 O

M + P = 4 O

Thus, 4 oranges will balance the weight in the third balance.


24. There are 3 marbles of the same size but one marble is slightly heavier or lighter than the other two. Can you find which is that marble and if it is heavier or lighter?

You can use a balance only two times.

Ans. Let M1, M2 and M3 be three marbles such that one of them is slightly heavier or lighter than the other two. Put marbles M1, M2 in different pans. Two situations arise:

Case I:If the two pans balance each other, the marble M3 is either heavier or lighter. This completes first weighing. In order to check whether M3 is heavier or lighter, take marble M1 and M2 . The position of pan containing M3 gives the required result. It his pan goes down, then M3 is lighter than M1 and M2 . Otherwise, M2 is lighter than M1 and M2 . Thus, the result is known in the second weighing.

Case II:If the two balances do not balance each other. Let M1  < M. Take M1 and M3 . On comparing their weights by balance, either.

 (i) M1 = Mthen M2  is heavier than  M1  and M3 

(ii) M1 < M3    then  M1 = M2      and Mis lighter than M1  and M3

Result:(i) and (ii) can be judged in the second weighing.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Latest CBSE News

  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...