NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 11 Tables And Shares

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 11 Tables And Shares

Read the following passage and answer the questions that follow:

1. What are the ways in which the sunflower and marigold are planted?

Ans. 18 = 16 x 3 So there are 6 rows with 3 plants each.

18 = 2x9 So there are 2 rows with 9 plants each.


2. Can you think of other ways to make a shelf to keep 30 jars?

Ans. The other ways to make a shelf to keep 30 jars can be as under:

30 = 10 x 3 So, there are 10 rows with 3 jars each.

30 = 3  x 10 So, there are 3 rows with 10 jars each.

30 = 5 x 6 So, there are 5 rows and 6 jars each.

30 = 6 x 5 So, there are 6 rows and 5 jars each.


3. Draw a shelf. Show how many jars you will keep in each row. How many rows are there?

Ans. A shelf to keep 30 jars is shown in the adjoining figure:

 NCERT Solutions

Yes, my friends make it in different ways as under:

30 = 10 x 3 So, there are 10 rows with 3 jars each.

30 = 5 x 6 So, there are 5 rows with 6 jars each.


4
Help bunty to make the table of 7, using table of 4 and 3.

Ans. Table of 4:

 NCERT Solutions

Table of 3:

 NCERT Solutions

Table of 7:

 NCERT Solutions

  In fact, we have added the two respective numbers in the lowest boxes of 4 and table of 3 to get the table of 7.


5. Which two tables will you use for writing the table of 12?

Ans. The tables of 4 and 8 can be used for writing the table of 12.


6.
 How many cats?

Ans.

How many legs?481216202428
How many cats?1234567

 So, 28 legs mean 7 cats.


7. Billo has kept his chickens in a box. He counted 28 legs. How many chickens are there?

Ans.

How many legs?246
How many chickens?123

  So, 28 legs mean 14 chickens.


8. Leela has not gone to school for 21 days. For how many weeks was she away from school?

Ans.  

How many days?71421
How many weeks?123

  So, 21 days mean 3 weeks.


9. Jumping Animals:
(a) Count the jumps he takes to reach 27. So, he has taken 27/3 = __ jumps.

Ans. (a) So, he has taken 9 jumps. 

(b) He has taken 12 jumps if he is at 36.

Ans. (b) Because 36/3 = 12.

(c) If he is at 42, he has taken 14 jumps.

Ans. (c) Because 42/3= 14.

(d) In how many jumps does he reach 25?

Ans. He will reach 25 in 25/5 = 5 jumps.

(e) He reaches 40 after taking 8 jumps.

Ans. (e) Because 8x5= 40.

(f) He needs 11 jumps to reach 55.

And. (f) Because 55/5 = 11.


10. Sea Shells:

(a) How many shells are left now?

Ans. (a) 84 – 28 = 56 shells are left now.

 

(b) How many necklaces can Dhruv make from 112 shells?

Ans. (b) Dhruv can make 4 necklaces of 28 shells each from 112 shells.

 

(c) Are the shells enough for making necklaces for all his friends.

Ans. (c) Yes, the shells are enough for making necklaces for all his friends.


11. Try these:

(a) Kannu made a necklace of 17 sea-shellls. How many such necklaces can be made using 100 sea-shells?

Ans. (a) Let us do this problem by the process of repeated subtraction.

(1) 100 – 17 = 83

(2) 83 – 17 = 66

(3) 66 – 17 = 49

(4) 49 -17 = 32

(5) 32 – 17 = 15

Thus, Kannu can make 5 necklaces of 17 sea-shells using 100 sea-shells. He will also be left with 15 sea-shells as unused.

 

(b) One carton can hold 85 soaps. Shally wants to pack 338 soaps. How many cartons does the need for packing all of them?

Ans. (b) By the process of repeated subtraction, we have

(1) 338 – 85 = 253

(2) 253 – 85 = 168

(3) 168 – 85 = 83

 

(c) Manpreet wants 1500 sacks of cement for making a house. A truck carries 250 sacks at a time. How many trips will the truck make? A driver charges Rs 500 for a trip. How much will Manpreet pay the driver for all the trips?

Ans. (c) By the process of repeated subtraction, we have

(1) 1500 – 250 = 1250

(2) 1250 – 250 = 1000

(3) 1000 – 250 = 750

(4) 750 – 250 = 500

(5) 500 – 250 = 250

(6) 250 – 250 = 0

Thus, the truck will make 6 trips to carry 1500 sacks of cement.

Driver’s charge for 1 trip = Rs. 500

Therefore, driver’s charge for 6 trips = Rs. (500 x 6) = Rs. 3000

Thus, the money paid by Manpreet to driver = Rs. 3000.


12. Gangu’s Sweets:

(a) Are the sweets in the tray enough to pack 23 small boxes?

Ans. (a) Laddoos needed for 23 small boxes at the rate of 4 per pack = 4x23 = 92. Because 92 > 80, so the sweets in the tray are not enough.

(b) How many more sweets are needed?

Ans. (b) Number of more sweets needed = 92 – 80 = 12.

 

(c) Gangu also has a bigger box in which he pack 12 laddoos. How many boxes does he used he need for packing 60 laddoos?

Ans. (c) Number of boxes needed for packing 60 laddoos at the rate of 12 per pack = 60/12 = 5.


13. Neelu brought 15 storybooks to her class. Today 45 students are present. How many children will need to share one book?

Ans. Number of students = 45

Number of story books = 15

Number of children sharing one book = 45/15 = 3

Thus, 3 children will need to share one book.


14. A family of 8 people needs 60 kg wheat for a month. How much wheat does this family need for a week?

Ans. Wheat needed by a family for a month =60 kg

Therefore, wheat needed by a family for a week = (60/4) = 15 kg.


15. Razia wants change for Rs. 500. How many notes will she get if she wants in return.

Ans. (1) Number of notes required = 500/100 = 5

(2) Number of notes required = 500/50= 10

(3) Number of notes required = 500/20 = 25

(4) Number of notes required = 500/5 = 100


16. You have to distribute 72 tomatoes equally in baskets. How many tomatoes will there be in each?

Ans. Number of tomatoes = 72

Number of baskets = 3

Number of tomatoes distributed equally per basket = 72/3 = 24.


17. There are 350 bricks in a hand-cart. Binod found the weight of a brick to be 2 kg. What will be the weight of all the blocks?

Ans. Number of brick in a hand-cart = 350

Weight of 1 brick = 2 kg

Total weight of 350 bricks = (350x2) kg = 700 kg


18. How will Lokesh distribute the rest of the money? Complete it.

Ans. Lokesh will distribute the rest of the money, that is, Rs. 15 among 5 by finding 15/5 , which is 3.

Or, it can be completed as under:

NCERT Solutions 

Lokesh distributed Rs. 3 more. Now nothing is left. And all the money is divided equally.

So, each child gets 5 + 6+ 3 = 14 rupees.

Checking of answer:

Since, 14x5 = 70, so answer is correct.


19. Now use your own method to divide Rs. 70 equally among 5 people. If you want you can start by giving Rs. 2 to each. Or you can even start with Rs. 11 to each.

Ans. Let us start with Rs. 11 to each.

First, I give Rs. 11 to each.

NCERT Solutions

I have distributed 11 x 5 = 55 rupees. Next, I give Rs. 3 more to everyone. I have distributed 5x3 – 15 rupees. Now nothing is left. And all the money is divided equally. So, each child gets 11+ 3= 14 rupees.


20. Can you start with Rs. 15 to each?

Ans. We cannot start with Rs. 15 as Rs. 15 x 5 = Rs. 75, which is more than Rs. 70.


21.Try doing these:

(a)  5√65

Ans. (a)

 NCERT Solutions

 

(b)  2√84

Ans. (b)

 NCERT Solutions

 (c)  3√69

Ans. (c)

 NCERT Solutions

 (d)  6√90

Ans. (d)

 NCERT Solutions

 (e)  4√72

Ans. (e)

 NCERT Solutions

 (f)  9√108

Ans. (f)

 NCERT Solutions

(g)  2√232

Ans. (g)

NCERT Solutions

(h)  2√428

Ans. (h)

 NCERT Solutions

(i) Meera made 204 candles to sell in the market. She makes packets of 6. How many packets will she make? If she packs them in packets of 12 then how many packets will she make?

Ans. (i) Number of candles = 204

Number of packets at the rate of 6 packets = 204/ 6 = 34

 NCERT Solutions

 Thus, the required number of packets = 34.

Number of packet @ 12 per packet = 204/12  = 17.

 NCERT Solutions

 Thus, the required number of packet = 17.

 

(j) On sports day 161 children are in the school playground. They are standing in 7 equal rows. How many children are there in each row?

Ans. (i) Number of children = 161

They are standing in 7 equal rows.

Number of children per row = 161/7 =23

Thus, there are 23 children standing in each row.


22. Now you look at the other picture and make questions like Srishti.

(a) There are 8 packets of rachis. Each packet has 7 rakhis in it.

Ans. (a) My question: How many rakhis are there in all?

Number of rakhis = 8x7 =56

 

(b) There are 10 packets of sugar. Saurabha paid 110 rupees for all the packets.

Ans. (b) My question: What is the cost of 1 packet of sugar?

Cost of one packet of sugar = (110/10) rupees = 11 rupees

 

(c) There are 35 students in 7 rows. Each row has the same number of students.

Ans. (c) My question: How many students are there in each row?

Number of students in each row = 35/7 = 5 students

 

(d) Hari, Seema, Chinku and Lakshmi are going to Guwahati. The cost of one rail ticket is Rs. 62.

Ans. (d) My question: How much is the cost of four rail tickets?

 Cost of 4 rail tickets = Rs. 62x4 = Rs. 248.

 

(e) One metre of cloth cost Rs. 20. Lalbiak bought some cloth and paid Rs. 140.

Ans. (e) My question: How many metres of cloth was bought for Rs. 140?

Length of cloth bought for Rs. 140=  (140/2) m = 7 m.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Latest CBSE News

  • While the long-standing standards for picking streams in our nation have settled that toppers and tutorially-skilled undergrads normally float towards science, it's pursued being toppled. Undergrads, today, are proactively picking the business stream, regardless of their scholarly standing. In this way, in case you're needing to pick your stream once you are done with tenth, or have just settled...
  • The Indian Board of Education is divided into two boards, CBSE and ICSE. According to the different features of the boards people choose to study in the board the prefer more. The Central Board of Secondary Education (CBSE) is a national level board of education conducted and run by the Union Government of India. It was formed 56 years ago on 3rd November 1962. It is for public and private...
  • As soon as the Central Board of Secondary Education (CBSE) result dates coming closer, rumours are also on the peak of its level. All the suppositions are meaningless because the board officials confirmed the declaration date of class 10th and class 12th results. This year CBSE class 10th and class 12th exams have started in the month of February and ended in the Ist week of April. As per the...
  • The Central Board of Secondary Education (CBSE) has decided to drop some of the chapters from the class 10th Social Science book.  As per the new curriculum, the three chapters of political studies and two environmental texts are not included in the CBSE board examinations. However, these chapters are still teach in the classes. They are just separate from the CBSE board examinations.  Download...
  • Board exams play a very important role in our lives. It boosts our knowledge and also helps to know our status in academic life. Both class 10th and class 12th play a very significant role in a student’s life.It also helps inselecting the stream of their own choice. So that in later, they can’t regret their decisions. Board exams are key factors in determining the course of student’s careers....
  • As it is the beginning of a new school year, every 11th class CBSE passed student is eager and making plans on how to score the best in their class 12th CBSE boards. It definitely is a good start to reach their goal of scoring 90+ percentages in the exams. Students who have opted for the science stream often get very stressed upon how they are going to perform, let me tell you something…scoring a...
  • If you’re the one who opted for the medical stream because you liked studying biology. Unfortunately, you have been unable to clear the NEET exam and now worried about their future. Actually, most people think that career options for PCB end at medical. Today in this article we will be talking about some of the career options for PCB stream which students can pursue after class 12th. Here is the...