NCERT Solutions Class 4 Mathematics Chapter 1 Building With Bricks

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 4 Mathematics Math Magic for Chapter 1 Building With Bricks

Read the following passage and answer the questions that follow:

Page 2

Q1. Which floor pattern do you like the most?

Ans. I like the pattern 1 very much.

Q2. Have you seen such patterns any where?

Ans. I have not seen such patterns anywhere.


Page 3

Q1. Which pattern is made in a circle?

Ans. pattern J is made in a circle.

Q2. In which pattern can you show mirror halves? Draw a line.

Ans. In pattern h. we can show mirror halves. Dotted line in the figure shows the mirror line.

Q3. Now you draw some new floor patterns.

Ans. Some new floor patterns are as under:

 NCERT Solutions


Page 4

How to draw a brick?

These are two photos of the same brick.

Q1. In one photo we can see only one face of the brick. In the other we can see three faces. Circle the photo showing three faces.

Ans. The photo showing three faces is shown as encircled.

 NCERT Solutions

Q2. How many faces in all does a brick have?

Ans. A brick has six faces.

Q3. Is any face a square?

Ans. No face of a brick is a square.

Q4. Draw the smallest face of the brick.

Ans. The smallest face of the brick is as shown.

 NCERT Solutions

Q5. Which of these are the faces of a brick? Mark a (Tick)

 NCERT Solutions

Ans. The faces of a brick are marked as (Tick)

 NCERT Solutions

Q6. Which of these is a drawing of a brick?

 NCERT Solutions

Ans. Second and fourth from left are drawings of a brick.

 NCERT Solutions

Q7. Make a drawing of this box to show 3 of its faces.

 NCERT Solutions

Ans. A drawing of the box with 3 faces is as shown.

Q8. Can you make a drawing of a brick which shows 4 of its faces. ?

Ans. We cannot make a drawing of a brick showing 4 of its faces.


Page 5

Q1. What do you think? Which wall will be stronger?

Ans. Azinab’s wall will be stronger than that of Muniya.

Different Wall Patterns

Q2. Now match the photo of each wall with the correct drawing in the books:

Ans. (a) (II), (b) (III) and (c) (I).


Page 6

Q1. How many different ‘jaali’ patterns can you see in these two photos?

Ans. Five different ‘jaali’ patterns can be seen in these two photos.


Page 7

Q1. Now colour some bricks red and make your own ‘jaali’ patterns in the wall drawn in the book.

Ans. My own ‘jaali pattern in the wall is as below:

NCERT Solutions 

Q2. Now draw some jhorokha patterns on the wall here. You can shade it black.

Ans.

 NCERT Solutions

Find Out


Page 8

Q1. Look for other arches around you and draw them.

Ans. Some other arches are shown below:

 NCERT Solutions


Page 9

Q1. Have you seen arches in a bridge?

Ans. Yes. I have seen arches in a bridge.

Q2. Where else have you seen an arch?

Ans. I have seen an arch in a tunnel.

Q3. Isn’t the bricks? Look around.

Ans. Yes, the jaali of this window is beautiful. Yes, I have seen thin brick in some very old buildings and forts.


Page 10

Q1. Which of these bricks have curved edges?

Ans. Bricks 1 and 2 from the top left have curved edges.

Q2. How many faces do you see of the longest brick?

Ans. Two faces are seen in case of the longest brick.

Q3. Is there any brick which has more than six faces?

Ans. Yes, there is a brick having more than six faces. It has a broken part which increase the number of faces.

Find out : The Size of a Brick

Q1. Have you seen bricks of different sizes?

(a)how long is it?

Ans. It is 9 inches in length.

(b)How wide is it?

Ans. It is 4 1/2 inches wide.

Q2. Muniya wants to make a wall I meter long. How many bricks will she beed to put in a line?

Ans. She needs more than 4 bricks but less than 5 bricks to make a wall 1 metre long.

Bricks and Bricks = Hot and Fresh !

Q1. Ganesh and Sahiba live near a kiln where bricks are made.

(a) about 5 metres?

(b) about 15 metres?

(c) about 50 metres?

Ans. The chimney’s height is about 50 metres.


Page 11

Q. 1 Here are four pictures form the brick kiln. These pictures are jumbled up. Look at them carfully.

Write the correct order.

Ans. The correct order in which a brick is made out of soil dug form the earth is : C, D, B and A.


Page 12

Q1. Have you seen a brick kiln? Did you try to guess the number of bricks kept there?

Ans. Yes, I have seen a brick kiln. There may be more than one lakh bricks kept in brick kiln.

Q2. Can you try to write one lakh?

Ans. It is written as 1,00,000.


Find Out

Q1. Look at these photos (given in book) and guess how many brick are carried by this truck.

Ans. It is carrying around five thousand bricks.

Q2. Also find out form a truck driver how many bricks they can carry in one truck.

Ans. A truck driver tells that he carries nearly five thousand bricks in his truck.

Q3. Bhajan decided to buy the new bricks form Brickabad. He bought three thousand bricks. How much did pay ?

Ans. Bhajan has to pay (2.000 X 3) = Rs. 6,000 for three thousand new bricks.

Q4. Guess what he will pay if buys 500 old bricks.

Ans. For 500 old bricks he will pay Rs. 600.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Mathematics please click here - Mathematics

Latest CBSE News

  • Board exams play a very important role in our lives. It boosts our knowledge and also helps to know our status in academic life. Both class 10th and class 12th play a very significant role in a student’s life.It also helps inselecting the stream of their own choice. So that in later, they can’t regret their decisions. Board exams are key factors in determining the course of student’s careers....
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...
  • We all know CBSE has conducted every year board exams for class 10. As soon as we land in class 10, everyone starts suggesting different things. They tell us to study hard because this is the first step towards your career. If you are willing to take science stream in class 11th and 12th, then it is very important to get good marks in class 10. So that you can easily take your stream. Check out...
  • The Central Board of Secondary Education (CBSE) has decided to drop some of the chapters from the class 10th Social Science book.  As per the new curriculum, the three chapters of political studies and two environmental texts are not included in the CBSE board examinations. However, these chapters are still teach in the classes. They are just separate from the CBSE board examinations.  Download...
  • The Indian Board of Education is divided into two boards, CBSE and ICSE. According to the different features of the boards people choose to study in the board the prefer more. The Central Board of Secondary Education (CBSE) is a national level board of education conducted and run by the Union Government of India. It was formed 56 years ago on 3rd November 1962. It is for public and private...
  • While the long-standing standards for picking streams in our nation have settled that toppers and tutorially-skilled undergrads normally float towards science, it's pursued being toppled. Undergrads, today, are proactively picking the business stream, regardless of their scholarly standing. In this way, in case you're needing to pick your stream once you are done with tenth, or have just settled...
  • A computer has become very much important nowadays because it can perform tasks very easily, accurate and fast. Due to the increasing usage of computers, there are so many jobs available in enormous fields. If you are interested in working in fields of computers then these are the 3 main courses available for you i.e. BCA, B.TechComputer Science and B.Sc Computer Science. It may become confusing...