NCERT Solutions Class 3 English Chapter 4 A little Fish story

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 4 A little Fish story

1. How many fish are there in the sea?

Answer. There are millions of fishes in the sea.


2. Why was the little fish unhappy?

Answer. The little fish was unhappy because he was very small.


3. What happened to the fish one day?

Answer. The fish was caught in the mesh of a net.


4. Why was the fish thankful to be a little fish?

Answer. The fish was thankful to be a little fish. This was only because of its smell size he was able to escape from the net.

 


5. Imagine you are a little fish. Describe what you might see around you.

Answer. There is a blue water all around me. I am swimming with other fellow little fishes.


6. Look at the pattern and fill in the blanks.

Answer.

Catch

Caught

Content

Contented

Swim

Swam

Wish

Wished

Buy

Bought

See

Saw

Teach

Taught

Fight

Fought


7. Fill in the blanks with the right word from the box.

Answer. A glass of water.

A box of matches.

A sheet of paper.

A bunch of flowers.

A herd of cows.

A pack of wolves.


8. Look at the following sentence. If I were only larger, how much happier I could be.

Make more sentences like this using the words in the box.

Answer. (i) If I were only taller, how much happier I could be.

(ii) If I were only thinner, how much happier I could be.

(iii) If I were only smaller, how much happier I could be.

(iv) If I were only cleverer, how much happier I could be.

(v) If I were only younger, how much happier I could be.

(vi) If I were only older, how much happier I could be.


9. Say aloud.

Answer. (i) Blunder

(ii) Wonder

(iii) Thunder

(iv) Plunder

(v) Flounder

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest CBSE News

  • While the long-standing standards for picking streams in our nation have settled that toppers and tutorially-skilled undergrads normally float towards science, it's pursued being toppled. Undergrads, today, are proactively picking the business stream, regardless of their scholarly standing. In this way, in case you're needing to pick your stream once you are done with tenth, or have just settled...
  • “Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school”-AlbertEinstein The statement is indeed true but doesn’t mistake it to be limited to academic education. It clearly implies both types of education-Academic and Non-Academic. Academic education nurtures the brain with the study related knowledge but non-academic helps to recognize the skills one possesses and...
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...
  • As it is the beginning of a new school year, every 11th class CBSE passed student is eager and making plans on how to score the best in their class 12th CBSE boards. It definitely is a good start to reach their goal of scoring 90+ percentages in the exams. Students who have opted for the science stream often get very stressed upon how they are going to perform, let me tell you something…scoring a...
  • A computer has become very much important nowadays because it can perform tasks very easily, accurate and fast. Due to the increasing usage of computers, there are so many jobs available in enormous fields. If you are interested in working in fields of computers then these are the 3 main courses available for you i.e. BCA, B.TechComputer Science and B.Sc Computer Science. It may become confusing...
  • The Central Board of Secondary Education (CBSE) has decided to drop some of the chapters from the class 10th Social Science book.  As per the new curriculum, the three chapters of political studies and two environmental texts are not included in the CBSE board examinations. However, these chapters are still teach in the classes. They are just separate from the CBSE board examinations.  Download...
  • If you’re the one who opted for the medical stream because you liked studying biology. Unfortunately, you have been unable to clear the NEET exam and now worried about their future. Actually, most people think that career options for PCB end at medical. Today in this article we will be talking about some of the career options for PCB stream which students can pursue after class 12th. Here is the...