NCERT Solutions Class 3 English Chapter 3 The Enormous trip

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 3 The Enormous trip

1. What did the old man plant?

Answer. The old man planted some turnip seeds.


2. Why was it difficult for the old man to pull up the turnip?

Answer. It was difficult for the old man to pull the turnip because it was enormous.


3. Who helped him to pull up the enormous turnip?

Answer. An old woman, a boy and a girl helped him to pull up the enormous turnip.


4. Who ate the enormous turnip?

Answer. The old man, the old woman, the boy and the girl ate the enormous turnip. 


6. Let’s go shopping! How many vegetables can you find in the maze? Draw a circle around each word. One has been done for you.

Answer.

 NCERT Solutions


7. A game of opposites.

The entire class can be divide into two groups where one group says one word and the second group says the opposite word.

Answer.

Group I

Group II

Pull

Push

Black

White

True

False

Right

Wrong


8. This is how the game goes on. Some words are suggested here. You may pick up some words from the lesson.

Answer.

Far

Near

Good

Bad

Dark

Bright

Up

Down

Old

New


9. Name four vegetables you ate last week. Write their names here.

Answer.

One

Many

Carrot

Carrots

Turnip

Turnips

Onion

Onions

Potato

Potatoes

Tomato

Tomatoes


10. One word in each of the following set is different than the others. Choose the odd one out.

(i) Turnip, potato, tomato, sunflower, brinjal, carrot.

Answer. Sunflower.

(ii) Cow, horse, fox, kangaroo, melon.

Answer. Melon.

(iii) Banyan, neem, peepal, mango, snake, apple.

Answer. Snake.

(iv) Rose, lily, sunflower, lotus, cauliflower.

Answer. Cauliflower.

(v) Peacock, parrot, lizard, crow, woodpecker.

Answer. Lizard, Woodpecker.


11. Say aloud:

Answer. (i) Pull

(ii) Full

(iii) Put

(iv) Cool

(v) Root

(vi) Shoot

(vii) Cut

(viii) But

(ix) Shut

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest CBSE News

  • As soon as the Central Board of Secondary Education (CBSE) result dates coming closer, rumours are also on the peak of its level. All the suppositions are meaningless because the board officials confirmed the declaration date of class 10th and class 12th results. This year CBSE class 10th and class 12th exams have started in the month of February and ended in the Ist week of April. As per the...
  • Board exams play a very important role in our lives. It boosts our knowledge and also helps to know our status in academic life. Both class 10th and class 12th play a very significant role in a student’s life.It also helps inselecting the stream of their own choice. So that in later, they can’t regret their decisions. Board exams are key factors in determining the course of student’s careers....
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...
  • The Indian Board of Education is divided into two boards, CBSE and ICSE. According to the different features of the boards people choose to study in the board the prefer more. The Central Board of Secondary Education (CBSE) is a national level board of education conducted and run by the Union Government of India. It was formed 56 years ago on 3rd November 1962. It is for public and private...
  • We all know CBSE has conducted every year board exams for class 10. As soon as we land in class 10, everyone starts suggesting different things. They tell us to study hard because this is the first step towards your career. If you are willing to take science stream in class 11th and 12th, then it is very important to get good marks in class 10. So that you can easily take your stream. Check out...
  • With the increasing number of new technologies and an increasing global population, self-study is growing. Education is no longer restricted to just the classroom. For high school self-study is very important because class 10 and class 12 sets the base for life. Also, self-studying habits help high school students in preparing for a more independent learning environment in college. Download...
  • As all you know, the results of most state boards declared till the month of June, all intermediate or higher secondary pass students should think that how to choose the best career option for a bright and successful future. While some young people want to become doctors or engineers, others want to be teachers. If you are one of the third students to graduate to qualify for BEd and other teacher...