NCERT Solutions Class 3 English Chapter 2 Nina and the baby Sparrows

Scroll down to download pdf file

NCERT Solutions for Class 3 English for Chapter 2 Nina and the baby Sparrows

1. Why was there great joy in Nina’s house?

Answer. Nina’s Aunt was getting married and everyone in the house was going to Delhi for the wedding.


2. Why was Nina worried?

Answer. Nina was worried for the baby sparrows. She thought if they go out, how the parents of the babies will feed their children.


3. What did the mother suggest?

Answer. Mother said that they will let the window open for the Papa and the Mama sparrows and lock rest of the house.


4. What did Nina find when she came back from the wedding?

Answer. Nina found two plump little sparrows flying all over the room.


5. How do baby sparrows eat?

Answer. Papa or Mama sparrow put food in the beak of baby sparrow and baby sparrows gulp it.


6. What new things would you like to wear for a wedding? You can say “I would like to wear……”

Answer. I would like to wear a beautiful skirt and top with nice shoes. I would also like to wear matching bangles and hair band.


7. Number the jumbled picture story carefully. Then write the story in proper order.

Answer. (i) Nina is sad.

(ii) Mothers asks why?

(iii) Nina does not want to leave the baby sparrows alone.

(iv) Mother says, “We will leave the window open.”

(v) Nina is happy again.


8. Would you like to have birds visiting you everyday?

Answer. Yes, we would like to have birds visiting us everyday.


9. Write down suitable words describing each picture. Pick up the words from the list given below: Beautiful, Black, Red, Happy, Tall, Fat.

Answer.

NCERT Solutions 

A plump woman.

 NCERT Solutions

A beautiful rose.

 NCERT Solutions

A happy boy.

 NCERT Solutions

A beautiful peacock.

 NCERT Solutions

A tall man


10. Now describe these pictures in your own language.

Answer. (i) This is a fat woman and this is a rose.

(ii) This is Mohan and this is our national bird (Peacock)

(iii) This is our black board.

(iv) This is a very tall man.


11. Say aloud:

Answer. (i) Spoil

(ii) Sparrow

(iii) Sport

(iv) School

(v) Scout

(vi) Skirt

(vi) Skip

(vii) Scold

(viii) Skin

Tags: 

Click on the text For more study material for English please click here - English

Latest CBSE News

  • So far, the practical examinations of students appearing for the Central Board of Secondary Education (CBSE) were held at home centres, but from now on this year, plans like conducting practical exams at the external centres just like the board, theory paper is conducting. As per the latest CBSE updates, the CBSE will bring new changes in the marking system of practical examinations, and it is...
  • “Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school”-AlbertEinstein The statement is indeed true but doesn’t mistake it to be limited to academic education. It clearly implies both types of education-Academic and Non-Academic. Academic education nurtures the brain with the study related knowledge but non-academic helps to recognize the skills one possesses and...
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education (CBSE) is thinking to stop many of its subjects. There are existing subjects in which students don’t take interest at all. In past few years there are subjects which are not entertained by the students so CBSE feels that these are better to shut these kind of subjects. The CBSE board has asked for suggestions from the schools...
  • As all you know, the results of most state boards declared till the month of June, all intermediate or higher secondary pass students should think that how to choose the best career option for a bright and successful future. While some young people want to become doctors or engineers, others want to be teachers. If you are one of the third students to graduate to qualify for BEd and other teacher...
  • A computer has become very much important nowadays because it can perform tasks very easily, accurate and fast. Due to the increasing usage of computers, there are so many jobs available in enormous fields. If you are interested in working in fields of computers then these are the 3 main courses available for you i.e. BCA, B.TechComputer Science and B.Sc Computer Science. It may become confusing...
  • As per the latest updates, the Central Board of Secondary Education is thinking to make changes in the regular pattern of practical examinations being conducted for students in the CBSE affiliated schools. The Board has decided to conduct the practical examinations at external examination centres. According to the information released by the board, the board is expected to conduct the practical...
  • While the long-standing standards for picking streams in our nation have settled that toppers and tutorially-skilled undergrads normally float towards science, it's pursued being toppled. Undergrads, today, are proactively picking the business stream, regardless of their scholarly standing. In this way, in case you're needing to pick your stream once you are done with tenth, or have just settled...